ΣΕΒΚ:Προτάσεις για στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας

Τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κατά την Γ.Σ. του Συνδέσμου στις 29/5, όπου αναφέρθηκε στην έκθεση πεπραγμένων, στα προβλήματα και στις προοπτικές του κλάδου.

ΣΕΒΚ:Προτάσεις για στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας
Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της κλωστοϋφαντουργίας ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θανάση Σκορδά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, εκτός από την έκθεση πεπραγμένων του Συνδέσμου, των προβλημάτων και των προοπτικών του κλάδου, παρουσίασε και τις προτάσεις του ΣΕΒΚ για την ενίσχυση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Κούρταλης, πέρυσι στον τομέα της παραγωγής η κλωστοϋφαντουργία συνέχισε, λόγω μειωμένης ζήτησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, την πτωτική της πορεία, με ηπιότερους, πάντως, ρυθμούς. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών παρουσίασε μείωση κατά 17,4% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το 2011, σε σχέση με το 2010, η αντίστοιχη μείωση ήταν της τάξης του 22%.

Χαρακτηριστικά της δραματικής υποχώρησης της παραγωγής της κλωστοϋφαντουργίας στη μεταποιητική δραστηριότητα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, ότι ο μέσος δείκτης παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, που το 2005 ήταν 100, το 2012 έπεσε στο 27, ενώ έντονες πτωτικές τάσεις, εμφάνισε η κλωστοϋφαντουργία, πέρυσι, και στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου.


Οι εξαγωγές ειδών ενδυμασίας και αξεσουάρ ένδυσης μειώθηκαν το 2012, σε σχέση με το 2011, κατά 14,8%, ενώ οι εξαγωγές υφαντικών νημάτων, έτοιμων ενδυμάτων και συναφών παρουσίασαν κάμψη της τάξης του 19,1% έναντι του 2011.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του κλάδου, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του Συνδέσμου για τη στήριξη και την ενίσχυση των κλωστοϋφαντουργικών εταιριών.

Ειδικότερα, ο κ. Κούρταλης, μεταξύ άλλων, πρότεινε:

1. Αποτελεσματικό έλεγχο του παραεμπορίου και των παράνομων εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη χώρα μας.

2. Αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών από την Ε.Ε. με ΤΙR, από όπου εισάγονται ανεξέλεγκτα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα τρίτων χωρών. Να καθιερωθεί η υποχρέωση του εισαγωγέα για υποβολή τελωνειακής βεβαίωσης που να αναφέρει το τόπο καταγωγής και την πληρωμή του ΦΠΑ σε τελωνεία της Ε.Ε.

3. Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων πέραν των 14.30 που είναι σήμερα.

4. Ενεργοποίηση των κρατικών προμηθειών, και ειδικά αυτών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες, για πολλές δεκαετίες, απορροφούσαν σημαντικό μέρος της παραγωγής και ήταν μοχλός ανάπτυξης του κλάδου. Τα τελευταία 2 χρόνια οι κρατικές προμήθειες είναι ανενεργές, χωρίς την προκήρυξη σχεδόν κανενός διαγωνισμού.

5. Οι υψηλές ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές (μέχρι 52%) σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. και βασικές ανταγωνίστριες του κλάδου, όπως είναι η Ισπανία και Πορτογαλία, αποτελούν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την εναρμόνιση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών στον μέσο όρο των χωρών ΟΟΣΑ που υπολογίζεται σε 28%. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η απασχόληση και θα εισρεύσουν περισσότερες εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς.

6. Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η κλωστοϋφαντουργία είναι βασικά εξαγωγικός κλάδος και το μέτρο αυτό θα ενισχύσει σημαντικά, τη ρευστότητα των επιχειρήσεών του.

7. Άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 80%. Η κλωστοϋφαντουργία είναι ηλεκτροβόρος βιομηχανία και η ηλεκτρική ενέργεια αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

8. Τέλος, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, καθώς, σήμερα οι τράπεζες απέχουν πλήρως από κάθε δραστηριότητα του κλάδου.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του κ. Κούρταλη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v