H Μέρκελ κρατάει τα κλειδιά του ελληνικού χρέους

Τι σκέφτεται και τι δεν θέλει η καγκελάριος για Ελλάδα. Μετωπική Μέρκελ-Λαγκάρντ με φόντο το πολιτικό τους προφίλ και τις ισορροπίες. Τι επιδιώκει ο Στουρνάρας ως ο μελλοντικός πρόεδρος του ecofin. Tο παρασκήνιο.

H Μέρκελ κρατάει τα κλειδιά του ελληνικού χρέους
Η Άγκελα Μέρκελ είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει πότε και με ποιον τρόπο θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ασχέτως με το εκλογικό αποτέλεσμα που τη φέρνει στην καγκελαρία ακόμα και χωρίς πλειοψηφία, η Α. Μέρκελ ήδη σκέφτεται την υστεροφημία της.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η καγκελάριος αν επανεκλεγεί εξετάζει το ενδεχόμενο να μην εκτίσει την νέα της θητεία μέχρι το τέλος, αλλά να αποσυρθεί μετά από δύο χρόνια ώστε να μην τσαλακωθεί το προφίλ της. Να φύγει δηλαδή με τους δικούς της όρους και χωρίς φθορά όπως έπαθε (κατά την ίδια) ο Χέλμουτ Κολ.

Σε αυτήν την περίπτωση έχει ήδη διαμηνύσει σε στενούς της συνεργάτες ότι δεν θέλει να λάβει αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Είναι επίσης αντίθετη στο κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα (OSI) όσο είναι αυτή στο τιμόνι της καγκελαρίας.

Η όποια επίσημη συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα λάβει νέα ελάφρυνση του χρέους μέσω νέας επιμήκυνσης των δανείων και μείωσης των επιτοκίων (όπως άλλωστε αναγράφεται στην απόφαση του eurogroup της 26ης Νοεμβρίου) μεταφέρεται για το καλοκαίρι του 2014. Όταν δηλαδή θα διαπιστωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2014 μπορεί να φέρει πλεόνασμα.

Όλα αυτά όμως είναι στο προσκήνιο. Στο παρασκήνιο οι πραγματικές μετρήσεις, που έχουν ήδη αρχίσει, αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι μυστικές μετρήσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα και εάν το πρόγραμμα σύγκλισης τηρηθεί στο ακέραιο ο στόχος για το 2022 δύσκολα θα επιτευχθεί, δημιουργώντας από τώρα σκιές στο Greek success story.

Στην Ευρώπη προτιμούν να δείχνουν προς νέα ελάφρυνση μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας του eurogroup. Το ΔΝΤ ,όμως, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, θεωρεί ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό.

Η Άγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να μην γίνει τίποτα μέχρι τα μέσα του 2015 όμως εάν τεθεί θέμα έκτακτου δανεισμού, θα συζητούσε την επιμήκυνση των δανείων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει άλλες βλέψεις. Μετά την πρόσφατη περιπέτειά της με τη γαλλική δικαιοσύνη, δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη που έλαβε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού είναι υπό όρους. Και αυτοί οι όροι υπαγορεύουν τη σκλήρυνση της στάσης προς την ευρωζώνη, η οποία βεβαίως έχει ήδη αρχίσει με την επίρριψη των ευθυνών για τα μέτρα λιτότητας στην Κομισιόν.

Η Κρ. Λαγκάρντ λοιπόν, έχοντας τις δικές της βλέψεις, θέλει να φέρει σύντομα στο τραπέζι το θέμα του OSI. Ίσως δούμε κάποια «test balloons» από διάφορες τοποθετήσεις στελεχών του Ταμείου, ακόμα και πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Οι φιλοδοξίες των δύο κυριών για το πολιτικό τους μέλλον και οι συμμαχίες που θα αποκτήσουν θα κρίνουν και το αποτέλεσμα της λύσης για το ελληνικό χρέος. Μέχρι τότε οι πληροφορίες θα είναι συγκεχυμένες.

Όπως μας μετέφερε Γερμανός διπλωμάτης ,πάντως, ακόμα και το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το 2015 και ότι θα χρειαστούν «συνδυαστικές αποφάσεις». Υπάρχει επίσης η παραδοχή ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες και πως η ολική επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό ίσως πάρει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιθυμούν το ελληνικό ζήτημα να λυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014. Γιατί; Επειδή τότε ο Α. Σαμαράς θα προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γ. Στουρνάρας στο συμβούλιο ecofin. Θα θεωρηθεί μεγάλη πολιτική επιτυχία εάν το θέμα κλείσει σε εκείνο το εξάμηνο.

Και οι δύο, ως προεδρεύοντες ,θα έχουν την δυνατότητα κατάρτισης της ατζέντας των συμβουλίων του εξαμήνου. Ήδη, από την 1η Ιουλίου 2013  ο Α.Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας θα λαμβάνουν μέρος σε διάφορες προκαταρκτικές συνεδριάσεις και θα ενημερώνονται για τα πάντα ως οι «αρχηγοί» της επόμενης προεδρίας.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σίγουρα ο Γ. Στουρνάρας δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε πιθανό ανασχηματισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v