ΕΕΤΤ: Προτείνει δημοπρασία για τηλεοπτικό φάσμα

Η ΕΕΤΤ διεξάγει δημόσια διαβούλευση διάρκειας τριών εβδομάδων, ως τις 19 Ιουνίου, για την αδειοδότηση των δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η διακοπή της αναλογικής εκπομπής.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΕΤΤ: Προτείνει δημοπρασία για τηλεοπτικό φάσμα

Με την μέθοδο της δημοπρασίας προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να γίνει η αδειοδότηση των δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η ΕΕΤΤ διεξάγει δημόσια διαβούλευση, διάρκειας τριών εβδομάδων, ως τις 19 Ιουνίου, για το θέ μα

Σε ότι αφορά την διαδικασία χορήγησης των δικαιωμάτων η ΕΕΤΤ προκρίνει την δημοπρασία, η οποία, τονίζει, είναι ο  πλέον δημοφιλής τρόπος απονομής δικαιωμάτων φάσματος από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, καθώς εξυπηρετούνται ταυτόχρονα οι ανάγκες διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων της  δημοπρασίας  η Επιτροπή σημειώνει ότι είναι ένας τρόπος που διασφαλίζει ότι οι πάροχοι, που επένδυσαν για την απόκτηση του φάσματος, θα επιδιώξουν γρήγορη απόσβεση του κόστους, καθιστώντας πιο γρήγορα διαθέσιμες τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες.

Απορρίπτει τα «καλλιστεία»

Η εναλλακτική διαδικασία επιλογής, την οποία η ΕΕΤΤ ονομάζει «καλλιστεία», κατά την οποία οι υποψήφιοι επιλέγονται με συγκριτική επιλογή απορρίπτεται από την Επιτροπή, η οποία σημειώνει ότι είναι ένας τρόπος χρονοβόρος που απαιτεί και αυξημένους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς).

Στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Συχνοτήτων το πλήθος των διάθεσιμων διαύλων στην Επικράτεια είναι από 8 ως 10. Με βάση τις υποθέσεις που έχουν γίνει χωρίς, όμως, να είναι αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ, στην ΕΡΤ εκχωρείται φάσμα που αντιστοιχεί σε τέσσερις διαύλους, για την ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας, ενώ το αντίστοιχο φάσμα που απαιτείται για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή περιφερειακής εμβέλειας αντιστοιχεί σε δύο ή τρεις διαύλους.

Τον Σεπτέμβριο του 2014  η διακοπή της αναλογικής εκπομπής

Αναφορικά με την  ημερομηνία  που θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στο χρονικό διάστημα από 13 Ιουλίου εως 30 Οκτωβρίου του 2014, ενώ προσδιορίζει ως προτεινόμενη ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι  η ημερομηνία παύσης των αναλογικών εκπομπών θα πρέπει να είναι μεταγενέστερη από την 13η Ιουλίου του 2014, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στη μετάδοση των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία στο διάστημα από 12 Ιουνίου εως 13 Ιουλίου του 2014.

Παράλληλα, σημειώνει, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου του επόμενου χρόνου καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει ανακοινώσει την 1η Νοεμβρίου ως του 2014 ως ημερομηνία διάθεσης του ψηφιακού μερίσματος (790 – 862 MHz).

Σκοπός της διαβούλευσης, που θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου, είναι:

- Να αναδειχθεί  το ενδιαφέρον της αγοράς όσον αφορά την ανάπτυξη νέων εθνικών και περιφερειακών  δικτύων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου η πολιτεία να προχωρήσει στον περιορισμό των δικαιωμάτων χρήσης που θα χορηγήσει.

- Να διατυπωθούν οι απόψεις  όλων των ενδιαφερόμενων αναφορικά με τις υποχρεώσεις

που προτείνεται να επιβληθούν στους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής

- Να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης που προτείνεται και

- Να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων σχετικά με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα και τους όρους συμμετοχής στη διαδικασία χορήγησης.

Το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στο http://www.eett.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v