Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς πολιτική συμφωνία στο αντιρατσιστικό

Μέτωπο Βενιζέλου-Κουβέλη για άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού ν/σ, διαφωνία Ν.Δ. Ανοικτοί σε αλλαγές στο πλαίσιο του διαλόγου στη Βουλή. Εναλλακτικό σχέδιο η κατάθεση της πρότασης νόμου ΠΑΣΟΚ. Αγκάθι και η λειτουργία της κυβέρνησης.

Χωρίς πολιτική συμφωνία στο αντιρατσιστικό

Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μαξίμου καθώς όλες οι πλευρές έμειναν στις θέσεις τους. "Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο", τόνιζαν κυβερνητικές πηγές δείχνοντας το άσχημο κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευ. Βενιζέλος και o Φ. Κουβέλης επέμειναν μέχρι και την τελευταία στιγμή στην κατάθεση του νομοσχεδίου, όμως ο Α. Σαμαράς ήταν κάθετος. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ οδηγούν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στο να θέλουν να διαφοροποιηθούν. 

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στην εβδομάδα για τα άλλα θέματα που δεν πρόλαβαν να συζητηθούν. Το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει τις διαρροές που υπήρξαν από τo ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Βενιζέλος: Πολιτικό το θέμα

"Δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου και έδωσε έμφαση στην πολιτική σημασία του θέματος. "Δεν κάνουμε μια συζήτηση νομικού χαρακτήρα. Δύο λύσεις υπάρχουν. Το αντιρατσιστικό να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Αν δεν συμφωνήσει η Ν.Δ., η άλλη λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ να έρθει αμέσως στη Βουλή ως πρόταση νόμου. Ευελπιστώ ότι θα την ψηφίσει η Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση στη συζήτηση πρέπει να είμαστε ανοικτοί". 

"Σε καμία νεότερη συζήτηση δεν παραπέμπεται το θέμα. Ή θα υπάρξει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που είναι η προτίμησή μας ή η πρόταση νόμου που πρέπει να πάει αμέσως στη Βουλή", ξεκαθάρισε. 

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν τίθεται από την πλευρά του θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη και δεν αντελήφθη να τίθεται θέμα από κάποιον.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στη συζήτηση μπήκαν όλα τα θέματα. "Χώρα δεν είναι μόνο μνημόνιο και οικονομική πολιτική. Υπάρχουν θέματα πολιτικής, ασφάλειας κ.ά.". 

Κουβέλης: Θέλω να κατατεθεί το νομοσχέδιο

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο. "Είναι μια πράξη ουσιαστικά δημοκρατική. Πρέπει να κατατεθεί και στη Βουλή και εκεί να γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις". Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ παρά τις ερωτήσεις αρνήθηκε να απαντήσει αν υπήρξε ομόφωνη απόφαση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αρκέστηκε στο να εκφράσει τη διαφωνία του για το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής. "Διαφωνώ και δεν ήταν καθόλου ορθό να δοθεί το πόρισμα δύο ώρες πριν από τη σύσκεψη", είπε χαρακτηριστικά.

Στουρνάρας: Συζητήσαμε και για την ανεργία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απασχόλησε και το θέμα της ανεργίας.

Όπως ανέφερε, ενημέρωσε για την επικείμενη σύσκεψη του ΟΟΣΑ, στην οποία κεντρικό θέμα θα είναι η ανεργία την περίοδο της κρίσης και οι τρόποι καταπολέμησής της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, δήλωσε ότι θα τεθεί στην τρόικα κατά την προσεχή επίσκεψή της στην Αθήνα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή για το θέμα της μείωσης του φόρου στη μεταβίβαση ακινήτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v