Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Πονοκέφαλος ο φόρος στα αγροτεμάχια

Σχέδια στην κυβέρνηση για μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και του ΦΠΑ στην εστίαση. Πιο πίσω πάει η μείωση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. "Αγκάθι" τα αγροτεμάχια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

ΥΠΟΙΚ: Πονοκέφαλος ο φόρος στα αγροτεμάχια

Το σχέδιο για μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και του ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να  παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα κατά τον νέο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη εβδομάδα.

Όμως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά και τη μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, γενικότερα, στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης δηλαδή από το 23% στο 21%, αλλά και μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% ή στο 9% σε πολύ βασικά προϊόντα, και αυτό είναι που βρίσκεται πίσω από τη φράση του υπουργού Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη σε επιχειρηματικό ακροατήριο ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Όμως, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της οδού Νίκης, για να προχωρήσει μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 21% θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να συνεχίσει την καλή δημοσιονομική πορεία που έχει χαράξει. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ήταν ένα μέτρο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και τη διάρκεια της κρίσης.

Πάντως, όσο η χώρα εξέρχεται από την κρίση, τόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρά σε παρεμβάσεις που θα αποκαθιστούν μέρος των μέτρων που έχουν ληφθεί. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ στο 21% θα έρθει στην καλύτερη περίπτωση του χρόνου και προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος.

Τι επιδώκει η κυβέρνηση

* Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Μάλιστα, η κυβέρνηση, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, και εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, σχεδιάζει να θέσει συνολικό θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, δηλαδή εκτός από τον κλάδο της εστίασης και σε άλλες κατηγορίες αγαθών.

* Μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων στα επίπεδα του 3% - 6% ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι 8%, για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα των 20.000 ευρώ αξία. Για παράδειγμα, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ φτάνει σήμερα τα 19.600 ευρώ. Με το προτεινόμενο μοντέλο θα μειωθεί στα 11.400 ευρώ

* Μείωση κατα 4% των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφορτιστεί ακόμα περισσότερο το συνολικό το κόστος των μεταβιβάσεων. Η προηγούμενη μείωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011.

Τα αγροτεμάχια αγκάθι στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Το σχέδιο της μείωσης του φόρου μεταβίβασης καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε μια συγκυρία όπου οι συσκέψεις της διακομματικής επιτροπής για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων έχουν παγώσει"για μία ακόμα φορά. Και αυτό γιατί δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, χωρίς να θιγούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Επισης δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και για τον ενιαίο φόρο ακίνητων ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 στα αστικά ακίνητα.

Η πρόβλεψη εσόδων από τα αγροτεμάχια είναι 700 - 800 εκατ. ευρώ και το βασικό σενάριο για το 2014 προβλέπει τη φορολόγηση τους με 10 - 13 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.ά. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.

Πάει πιο πίσω η μείωση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή

Αυτήν τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο δεν σκέφτεται κάποια μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαιοειδών και αυτό γιατί η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης βοήθησε στη μείωση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, οπότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v