Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο γολγοθάς για βεβαιώσεις και κλειδάριθμους

Έως και τα μέσα Αυγούστου είναι πιθανόν να παραταθεί η περίοδος υποβολής των δηλώσεων. Αιτία ο φόβος για κατάρρευση του συστήματος. Μίνι γολγοθάς για τους συνταξιούχους η βεβαίωση από τα ταμεία.

Ο γολγοθάς για βεβαιώσεις και κλειδάριθμους

Την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πριν καλά-καλά ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για τη συμπλήρωση και την αποστολή τους, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Παράθυρο άλλωστε άνοιξε με δηλώσεις του και ο Χ. Θεοχάρης.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προετοιμασία του Taxisnet όσο και στην ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αλλαγές που έγιναν σε πολλούς κωδικούς αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες πέραν τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί έμφραγμα, το οποίο θα τίναζε στον αέρα ολόκληρο το σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προθεσμίες πρόκειται να μετατεθούν για τα τέλη Ιουλίου, ή ακόμα και για τα μέσα Αυγούστου εάν κριθεί σκόπιμο, ώστε να αντέξει το Taxisnet περίπου 6 εκατ. δηλώσεις χωρίς προβλήματα, δεδομένου ότι φέτος η υποβολή δήλωσης είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους ενηλίκους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Τι ισχύει για τους συνταξιούχους

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πήραν -όπως κάθε χρόνο- και ούτε θα πάρουν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2012 για τη συμπλήρωση του Ε1.

Φέτος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ,θα πρέπει να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τις βεβαιώσεις για τα ποσά που καταβλήθηκαν για συντάξεις το έτος 2012.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις στον ιστότοπο ika.gr και να τις εκτυπώσουν, αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους στο oga.gr., αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Πάντως, επειδή το site του ΟΓΑ έχει προβλήματα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιμείνουν μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση.

-Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα περιμένουν για περίπου δύο εβδομάδες, καθώς οι πρώτες βεβαιώσεις αποδοχών θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, στα μέσα Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού για την εκτύπωση των βεβαιώσεων. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τις εκτυπώσουν στο oaee.gr αφού δηλώσουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους.

Η διοίκηση του ΝΑΤ θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική χορήγηση των βεβαιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επόμενη Παρασκευή οι συνταξιούχοι του οργανισμού θα μπορούν να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις από τον ιστότοπο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (nat.gr).

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να εξυπηρετούνται (δηλαδή να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους εκτυπωμένες) από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι κλειδάριθμοι

Πέρα από τις βεβαιώσεις, προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι και με τη διαδικασία απόκτησης κλειδαρίθμου προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις.

Φέτος είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους φορολογούμενους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (και εφόσον συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο) οι Δ.Ο.Υ. θα δέχονται δηλώσεις σε έντυπη μορφή. Αυτό μάλιστα θα κρίνεται με απόφαση του ίδιου του εφόρου.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου θα ταλαιπωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι πέρυσι είχαν μάθει να τις συμπληρώνουν σε έντυπη μορφή και να τις καταθέτουν αυτοπροσώπως ή να τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να επιτρέψει τη χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

* Όταν πρόκειται για δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει.

* Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης και μη αντιμετωπίσιμης τεχνικής αδυναμίας.

* Εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. (π.χ. από ηλικιωμένους).

Οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν είτε να απευθυνθούν σε λογιστές για τηνδιεκπεραίωση της δήλωσής τους καταβάλλοντας, όμως, αντίτιμο 50 - 100 ευρώ, είτε να προσέλθουν οι ίδιοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών προκειμένου να πιστοποιηθούν στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων. Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταβούν στις αρμόδιες εφορίες για να παραλάβουν τους κλειδάριθμους που απαιτούνται για την απόκτηση πρόσβασης στο Taxisnet.

Λιγότερες οι δόσεις

Όλα αυτά θα φέρουν πίσω το πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων να κληθούν να καταβάλουν σε δύο δόσεις ή εφάπαξ τους φόρους που θα προκύψουν.

Παρενέργειες θα υπάρξουν και στην καταβολή των επιδομάτων τέκνων καθώς και των πολυτεκνικών, αφού απαιτείται η φετινή φορολογική δήλωση με τα περυσινά εισοδήματα για να χορηγηθούν τα επιδόματα.

Από τη στιγμή που η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο πάρα πολλοί δικαιούχοι επιδομάτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις παροχές αυτές από τον Σεπτέμβριο και μετά, αντί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v