Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φόρουμ του Γκέιτς και ο Μιχάλης Τσαμάζ

Η αδυναμία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην ατζέντα του φόρουμ της Microsoft. Τι απασχολεί τα 130 κορυφαία στελέχη του πλανήτη που κάνουν τζίρο… 4 τρισ. δολ. Προσκεκλημένος και ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Το φόρουμ του Γκέιτς και ο Μιχάλης Τσαμάζ

Την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας συζήτησαν στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον 130 κορυφαίοι CEOs προσκεκλημένοι του Μπιλ Γκέιτς στο 17ο Microsoft CEO Summit. Ένα φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της Microsoft στις 14-16 Μαΐου και συμμετείχε κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης η «ελίτ» των CEOs από 27 χώρες. Πρόκειται για τους επικεφαλής ομίλων που απασχολούν συνολικά 8,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνδυαστικά πραγματοποιούν ετήσιες πωλήσεις ύψους 4 τρισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, προσκεκλημένος από την Ελλάδα ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο κ. Τσαμάζ προσκαλείται σταθερά από το 2010, αρχικά ως CEO της COSMOTE και πλέον ως επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη ΝΑ. Ευρώπη. Μάλιστα ο ΟΤΕ και η διοίκησή του έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους λαμβάνοντας τα εύσημα για τη μεταμόρφωση του πρώην κρατικού μονοπωλίου των τηλεπικοινωνιών σε σύγχρονη κερδοφόρο εταιρεία, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και την ύφεση στην Ελλάδα.

Τα θέματα στην ατζέντα

Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να βρουν τη «θέληση» να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Δημοκρατία και οι δυνατότητες που προσφέρει ή δεν προσφέρει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.

Τους CEOs απασχόλησε επίσης η οικονομία υπό το πρίσμα των «οικονομικών της ρευστότητας», όπου εξετάστηκε πώς πρέπει οι επιχειρήσεις σε ανώτατο επίπεδο να μεταβάλουν τις προβλέψεις και τις οικονομικές στρατηγικές τους, καθώς η Ευρώπη δεν έχει περάσει τον κάβο και άλλες μεγάλες οικονομίες στον πλανήτη είναι δύσκολα προβλέψιμες.

Όπως ήταν φυσικό, οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα ενός CEO. Αυτοί γνωρίζουν ότι το μέγεθος μετρά στο επιχειρείν, αλλά παράλληλα ξέρουν ότι η μεγέθυνση ενός ομίλου προκαλεί προβλήματα γραφειοκρατίας, τα οποία σκοτώνουν την καινοτομία. «Πρέπει το μεγάλο να είναι κακό;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα ήταν με ποιες μεθόδους αντιμετωπίζει μια επιχείρηση τις ευαισθησίες των καταναλωτών αλλά και με ποιους τρόπους μπορεί να μετατραπεί η τεχνολογία σε πραγματική επιχείρηση.

Στην τύπου Νταβός εκδήλωση, ο CEO του ΟΤΕ ήταν παρών ανάμεσα στους κορυφαίους ηγέτες του διεθνούς επιχειρηματικού στερεώματος όπως οι Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway Inc.), Στιβ Σουόρτζμαν (Blackstone Group), Λόουελ Μακ Άνταμ (Verizon Communications), Τζον Ντόναχιου (eBay Inc.), Κένεθ Σένολτ (American Express), Έλεν Κούλμαν (DuPont), Μπλέικ Νόρντστρομ (Nordstrom Inc.) και Τζεφ Γουάινερ (LinkedIn Corporation). Στο φόρουμ παρέστησαν ως συντονιστές των συζητήσεων ή και συμμετέχοντες παγκόσμιας εμβέλειας δημοσιογράφοι μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v