Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς συμβιβαστική φόρμουλα για τα τιμολόγια ΔΕΗ

Φόρμουλα για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που να ικανοποιεί τόσο το αίτημα της επιχείρησης για ενσωμάτωση του κόστους καυσίμου, όσο και την κυβερνητική πολιτική συγκράτησης του πληθωρισμού, αναζητούν από κοινού αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, η διοίκηση της επιχείρησης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Προς συμβιβαστική φόρμουλα για τα τιμολόγια ΔΕΗ
της Χρύσας Λιάγγου

Φόρμουλα για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που να ικανοποιεί τόσο το αίτημα της επιχείρησης για ενσωμάτωση του κόστους καυσίμου όσο και την κυβερνητική πολιτική συγκράτησης του πληθωρισμού, αναζητούν από κοινού αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, η διοίκηση της επιχείρησης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει εισηγηθεί στη ΡΑΕ τιμολόγιο που πέραν της καθιερωμένης αύξησης θα περιέχει και ρήτρα καυσίμου, μέσω της οποίας θα μετακυλίεται στην κατανάλωση μέρος της αύξησης των καυσίμων.

Το αίτημα συνδέεται με τις υπέρογκες δαπάνες που καλείται να πληρώσει η επιχείρηση για την πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία της.

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και του Οικονομίας δείχνουν κατανόηση στο αίτημα της ΔΕΗ, αφού εκτός των άλλων η μείωση της κερδοφορίας της έχει αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, με το αίτημα για επιβολής ρήτρα καυσίμου, οι συναρμόδιοι φορείς εξετάζουν και το θέμα των δαπανών κοινής ωφέλειας με τις οποίες βαρύνεται η επιχείρηση.

Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία να επιμεριστούν κατά το αντίστοιχο ποσοστό που κατέχουν στην αγορά σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο στη ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και για αυτό το θέμα.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v