Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Λένε για μετρητά εννοούν όμως και μετοχές

Το δημόσιο έχει αποσαφηνίσει ότι για το τμήμα των μετοχών της Εμπορικής που πουλάει δεν δέχεται τίποτα άλλο, εκτός από μετρητά. Πως γίνεται το δημόσιο να κάνει αποδεκτή προς αξιολόγηση την προσφορά; Η λύση του γρίφου συμπεριλαμβάνει αποτίμηση των προσφερομένων μετοχών σε ισοδύναμο χρημάτων (cash equivalent) μέσω της απευθείας διενέργειας accelerated book building.

ΥΠΟΙΚ: Λένε για μετρητά εννοούν όμως και μετοχές
της Έλενας Λάσκαρη

Το δημόσιο έχει αποσαφηνίσει ότι για το τμήμα των μετοχών της Εμπορικής που πουλάει δεν δέχεται τίποτα άλλο, εκτός από μετρητά. Η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου όμως αφορά σε συνδυασμό μετρητών (περί τα 6 ευρώ ανά μετοχή) και μετοχές.

Πως γίνεται το δημόσιο να κάνει αποδεκτή προς αξιολόγηση την προσφορά; Η λύση του γρίφου συμπεριλαμβάνει αποτίμηση των προσφερομένων μετοχών σε ισοδύναμο χρημάτων (cash equivalent) μέσω της απευθείας διενέργειας accelerated book building από το σύμβουλο Citigroup ή άλλο οίκο που θα παράσχει διασφαλίσεις για την πλήρη, άμεση και απρόσκοπτη διάθεση των προσφερομένων μετοχών στο δημόσιο. Μπορεί να φαντάζει διαδικασία δύσκολη, έως απίθανη.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δηλώνει όμως στο euro2day, ότι στο βαθμό που το συνολικό προσφερόμενο τίμημα αξιολογείται υψηλότερα σε σχέση με το σύνολο των όποιων προτάσεων έχουν υποβληθεί στο τέλος της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, δεν γεννάται ζήτημα...

Ο ίδιος εξηγεί: Το δημόσιο δεν μπορεί να απορρίψει εκ προοιμίου μια πρόταση η οποία αφορά σε συνδυασμό μετοχών και μετρητών. Έτσι, το τμήμα της προσφοράς που αφορά στις μετοχές του δημοσίου θα αξιολογηθεί ως εξής: το τίμημα των μετρητών ανά μετοχή που προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου συν το τίμημα που προκύπτει για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που ανταλλάσσονται στην τιμή όμως που θα προσδιορίσει ο σύμβουλος με βάση τα δεδομένα της αγοράς και συνυπολογιζομένου του discount που θα δοθεί για τη διάθεση των μετοχών της Κύπρου σε τρίτο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία; ” Απευθείας”, δηλώνει η ίδια πηγή και προσθέτει ότι στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου (δεν είμαστε θεσμικοί για να αλλάζουμε χαρτοφυλάκια έλεγε το μεσημέρι κυβερνητικός παράγοντας) ουδέποτε θα περιέλθουν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.

Το κατά πόσο μια τέτοια προσφορά έχει ...τύχη , θα το κρίνει προφανώς η αγορά και θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες...Είναι βέβαιο όμως ότι στο βαθμό που προκύπτει συνολικό τίμημα (αθροιστικά) υψηλότερο της προσφοράς της Credit Agricole και στο βαθμό που οι Γάλλοι ή έτερος επενδυτής διεκδικούν επί της ουσίας την Εμπορική, ο πήχης του τιμήματος σαφώς τίθεται υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v