Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΤΠΕ: Zητά άμεσα μέτρα για την ευρωζωνικότητα

Τη λήψη άμεσων μέτρων από την ΕΕΤΤ ζητά ο ΣΑΤΠΕ, με στόχο την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΣΑΤΠΕ, ο ΟΤΕ πρέπει να απελευθερώσει τον τοπικό βρόχο και να απελευθερώσει ουσιαστικά την πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή, προκειμένου οι εταιρείες να αναπτύξουν τα δίκτυά τους και να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

ΣΑΤΠΕ: Zητά άμεσα μέτρα για την ευρωζωνικότητα
Τη λήψη άμεσων μέτρων από την ΕΕΤΤ ζητά ο ΣΑΤΠΕ, με στόχο την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΣΑΤΠΕ, ο ΟΤΕ πρέπει να απελευθερώσει τον τοπικό βρόχο και να απελευθερώσει ουσιαστικά την πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή, προκειμένου οι εταιρείες να αναπτύξουν τα δίκτυά τους και να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχουν προχωρήσει ρυθμίσεις που να ευνοούν τη δημιουργία εναλλακτικών δικτύων. Σύμφωνα με τη ΣΑΤΠΕ, στις 19 Μαΐου 2006 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο Μέτρων της ΕΕΤΤ για την αγορά Χονδρικών Υπηρεσιών Ευρυζωνικής Πρόσβασης (αγορά 12), σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται στον ΟΤΕ -ως οργανισμό με σημαντική ισχύ στην εν λόγω αγορά-, μια σειρά από κανονιστικές υποχρεώσεις.

Το εγκεκριμένο πλέον Σχέδιο, περιλαμβάνει την αναδιαμορφωμένη πρόταση της ΕΕΤΤ ως προς το επίπεδο διασύνδεσης των παρόχων στην ιεραρχική δομή του δικτύου του ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία ο ΟΤΕ υποχρεούται σε παροχή πρόσβασης στην ιεραρχική δομή του δικτύου του σε επίπεδο BBRAS, αντί σε επίπεδο ΑΤΜ ή ακόμη και σε επίπεδο DSLAM.

Ο λόγος που η ίδια η ΕΕΤΤ επικαλείται για την αλλαγή της πρότασής της, είναι μεταξύ άλλων και η επιθυμία της ”να προωθήσει τον ανταγωνισμό μέσω των επενδύσεων σε υποδομές, συγκεκριμένα για την αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου και γενικότερα να προωθήσει την περαιτέρω κλιμάκωση επενδύσεων στην Ελλάδα”.

Η άποψη αυτή της ΕΕΤΤ ότι, ρυθμίσεις που αφορούν στην προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά χονδρικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης, πρέπει να συσχετιστούν με μια διαφορετική αγορά χονδρικής, αυτή του τοπικού βρόγχου, προκαλεί αν μη τι άλλο σύγχυση.

Ειδικότερα, ο ΣΑΤΠΕ επισημαίνει τα ακόλουθα:

• Επιταγή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και απαίτηση της αγοράς, είναι η προώθηση του ανταγωνισμού σε κάθε αγορά ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τις συνθήκες αυτών. Δε νοείται η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (αγορά 12) με μέσα και υποδομές που εμπίπτουν στην αγορά χονδρικής πρόσβασης στον αδεσμοποίητο τοπικό βρόχο (αγορά 11).

• Ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι η αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την προώθηση της ευρυζωνικότητας, είναι επιτακτική η λήψη μέτρων από την ΕΕΤΤ που θα εγγυώνται την άμεση αδεσμοποίηση του βρόχου και θα αποτρέπουν την κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά του ΟΤΕ σε αυτό τον τομέα.

Μέχρι σήμερα, παρ’ όλο που ο ΟΤΕ υποχρεούται να παρέχει πρόσβαση στον αδεσμοποίητο τοπικό βρόχο και παρ’ όλο που του έχουν επιβληθεί από την ΕΕΤΤ επανειλημμένως διοικητικές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις του, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΑΤΠΕ.

Βάσει και της 11ης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ποσοστά αδεσμοποίησης τοπικού βρόχου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά

Για τον λόγο αυτό, απαιτείται πλέον από την ΕΕΤΤ σαφής σχεδιασμός ενεργειών, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και άμεσες παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και την υλοποίηση των στόχων, ώστε η αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου, που η ίδια η ΕΕΤΤ υπογραμμίζει ως στόχο της, να είναι επιτυχής.

Περαιτέρω καθυστέρηση εκ μέρους της ΕΕΤΤ σχετικά με την άμεση αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου ή ακόμη και τυχόν αδυναμία της να παρέχει εγγυήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας πλέον και ως δεδομένο τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε ανώτερα επίπεδα της ιεραρχικής δομής του δικτύου του ΟΤΕ (ιδίως στο επίπεδο του ΑΤΜ) στην αγορά χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (αγορά 12), συνιστά νόθευση του υφιστάμενου ελάχιστου ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές και αποθάρρυνση πρόσθετων επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονότα τα οποία σε κάθε περίπτωση αποβαίνουν εις βάρος του συμφέροντος του τελικού καταναλωτή.

Ο ΣΑΤΠΕ και τα μέλη του αναμένουν τις επόμενες δραστικές και παραγωγικές κινήσεις της ρυθμιστικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v