Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχόλια ΣΑΤΠΕ, Altec, FORTHnet σε αποφάσεις ΕΕΤΤ

ο περιορισμός της δυνατότητας χρήσης του δικτύου του ΟΤΕ από τους παρόχους προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν υπηρεσίες αποτελεί ένα απο τα αποτελέσματα αποφάσεων της ΕΕΤΤ για την ευρωζωνικότητα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΣΑΤΠΕ, Altec και FORTHnet.

Σχόλια ΣΑΤΠΕ, Altec, FORTHnet σε αποφάσεις ΕΕΤΤ
ο περιορισμός της δυνατότητας χρήσης του δικτύου του ΟΤΕ από τους παρόχους προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν υπηρεσίες αποτελεί ένα απο τα αποτελέσματα αποφάσεων της ΕΕΤΤ για την ευρωζωνικότητα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΣΑΤΠΕ, Altec και FORTHnet.

Eιδικότερα ο ΣΑΤΠΕ και οι εταιρίες Forthnet και Altec Telecoms ενημερώνουν το κοινό για τα εξής:

Με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει την υποχρέωση να ορίσει και αναλύσει σχετικές αγορές και να επιβάλλει κανονιστικές υποχρεώσεις σε πάροχο (ή παρόχους) με σημαντική ισχύ στις υπό ανάλυση αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δεκέμβριο του 2005 η ΕΕΤΤ διενήργησε δημόσια διαβούλευση για την ανάλυση της αγοράς χονδρικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης και τις κανονιστικές υποχρεώσεις που πρότεινε να επιβάλλει στον ΟΤΕ, ο οποίος εκρίθη ότι έχει σημαντική ισχύ στη σχετική αγορά.

Μεταξύ των προτεινόμενων κανονιστικών υποχρεώσεων εκ μέρους της ΕΕΤΤ, είναι και η επιβολή υποχρέωσης στον ΟΤΕ να παρέχει πρόσβαση στους παρόχους στο δίκτυο του. Η πρόσβαση βέβαια αυτή διαφοροποιείται και τεχνικώς, αλλά και ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα, ανάλογα με το σημείο όπου επιτρέπεται στον πάροχο με δικά του μέσα να έχει πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο ψηλά στην ιεραρχική δομή του δικτύου του ΟΤΕ επιτρέπεται η πρόσβαση (δηλαδή όσο πιο κοντά στα DSLAMs του ΟΤΕ), τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διαφοροποίηση της τελικής υπηρεσίας από μέρους του παρόχου και επομένως πραγματικά ανταγωνιστική εκείνης που παρέχεται από εταιρείες συνδεδεμένες με τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Δεκέμβριο του 2005 η ΕΕΤΤ πρότεινε την επιβολή στον ΟΤΕ υποχρέωσης πρόσβασης στους παρόχους σε υψηλό σημείο της ιεραρχικής δομής του δικτύου του ΟΤΕ. Πρόταση υπέρ της οποία ετάχθη και η πλειοψηφία της αγοράς που έλαβε μέρος στη σχετική διαβούλευση.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2006, η ΕΕΤΤ στη σχετική Κοινοποίηση των κανονιστικών (ρυθμιστικών) μέτρων που προτείνει να λάβει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίρει την αρχική της πρόταση (να επιβάλλει στον ΟΤΕ την υποχρέωση να παρέχει πρόσβαση στους παρόχους σε υψηλό σημείο της ιεραρχικής δομής του δικτύου του) και διατηρεί την υποχρέωση πρόσβασης σε χαμηλά επίπεδα.

Αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕΤΤ είναι:

• ο περιορισμός της δυνατότητας χρήσης του δικτύου του ΟΤΕ από τους παρόχους προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν υπηρεσίες διαφοροποιημένες από εκείνες που παρέχει ο ΟΤΕ σε επίπεδο λιανικής,

• η διατήρηση της υφιστάμενης θέσης των παρόχων ως μεταπωλητών των υπηρεσιών του ΟΤΕ με ελάχιστα, ανύπαρκτα ή αρνητικά περιθώρια και κατ’ επέκταση

• ο πραγματικός κίνδυνος αναποτελεσματικής ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας ιδίως δε εν όψει των προγραμμάτων ευρυζωνικής ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια τα οποία επιδοτούνται από το Γ’ ΚΠΣ.

Η αγορά, κατόπιν τούτου και στη διάρκεια του ενός μήνα, τον οποίο έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει τα σχόλιά της στην ΕΕΤΤ, ήλθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπογραμμίσει τις συνέπειες της άρσης της σχετικής υποχρέωσης που είχε αρχικά προταθεί να επιβληθεί στον ΟΤΕ εκ μέρους της ΕΕΤΤ.

Επιπλέον, εταιρίες του κλάδου επικοινώνησαν και με την ΕΕΤΤ, μετέφεραν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και έχουν υποβάλλει σαφές αίτημα για επανεξέταση των προτεινόμενων κανονιστικών υποχρεώσεων στον ΟΤΕ στην εν λόγω αγορά.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχετική Κοινοποίηση της ΕΕΤΤ αναμένεται μέχρι τις 19 Μαΐου 2006, η οποία ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δε δύναται από μόνη της να ανατρέψει τη σχετική πρόταση της ΕΕΤΤ για άρση της δυνατότητας πρόσβασης στους παρόχους σε υψηλό σημείο της ιεραρχικής δομής του δικτύου του ΟΤΕ.

Η αγορά αναμένει εάν η ΕΕΤΤ θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη θέση της, αλλά και εάν τελικά η ρυθμιστική αρχή στη χώρα μας προτίθεται να λάβει μέτρα τόσο για την προώθηση της ευρυζωνικότητας, όσο και για την εναρμόνιση της εσωτερικής ρυθμιστικής πολιτικής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες με τις αντίστοιχες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v