Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για το νέο Ταμείο

Aίτηση ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων υπέβαλαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank. Στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων έχουν προηγηθεί αιτήσεις ένταξης από πλευράς Εμπορικής, Αγροτικής, Πειραιώς και Αττικής.

Εξι τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για το νέο Ταμείο
των Ελενα Λάσκαρη - Γιώργου Μαντέλα

Aίτηση ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων υπέβαλαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank.

Στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων έχουν προηγηθεί αιτήσεις ένταξης από πλευράς Εμπορικής, Αγροτικής, Πειραιώς και Αττικής.

--- Οι συνέπειες - Τα οφέλη

Ως προσπάθεια επίσπευσης της ένταξης του κύριου ταμείου σύνταξης των εργαζομένων της Εθνικής στο ΙΚΑ χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της τράπεζας η σημερινή αίτηση για την υπαγωγή του επικουρικού ταμείου στο νέο ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό.

Και αυτό γιατί η ένταξη στο ΕΤΑΤ θα γίνει παράλληλα με την ένταξη στο ΙΚΑ καθώς σύμφωνα με το νόμο το ένα ταμείο ”συμπαρασύρει” το άλλο.

Υπολογίζεται ότι από αυτή την κίνηση η Εθνική θα εξοικονομήσει περί τα 65- 80 εκατ. ευρώ και αυτό διότι ο συντελεστής εισφορών θα πέσει από το 36% που είναι σήμερα. σε κάτω από 20%.

Περίπου αντίστοιχη εξοικονόμηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, θα έχει και η Εμπορική.

Αντίθετα στην περίπτωση της Eurobank το όφελος θα είναι κατά πολύ μικρότερο, αφού το μέτρο αφορά ελάχιστους εργαζόμενους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της τράπεζας είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και για την Πειραιώς καθώς επί συνόλου περίπου 5.000 εργαζομένων το πρόβλημα που διευθετείται μέσω του αιτήματος αφορά σε λιγότερους από 300, οι οποίοι προέρχονται από την ΕΤΒΑ.

--- Οι αντιδράσεις

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), Σταύρος Κούκος, διατυπώνει τη διαφωνία του συλλλόγου στο αίτημα της διοίκησης της ΕΤΕ για ένταξη της επικουρικής σύνταξης στο ΕΤΑΤ και της κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ.

Ο ίδιος σχολιάζει πως η απόφαση, που ”βασίζεται στην τροπολογία της κυβέρνησης για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων (νόμος 3371/05) όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά πυροδοτεί αρνητικές εξελίξεις για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα”.

Σύμφωνα με τον κ. Κούκο, συγκαλείται άμεσα το Δ.Σ. του Ταμείου Επικούρησης της ΕΤΕ, το οποίο θα καταγγείλει το γεγονός και θα αποφασίσει τη μη ένταξή του στο ΕΤΑΤ, καθώς επίσης θα εξετάσει και τη βνομική αμφισβήτηση της απόφασης της διοίκησης, η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των βασικών μετόχων που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v