Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκριση για διαγωνισμό ηλεκτροπαραγωγής 360 MW

Την προκήρυξη και τους όρους του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ενέκρινε και έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Εγκριση για διαγωνισμό ηλεκτροπαραγωγής 360 MW
Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ενέκρινε και έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Η πρώτη μονάδα 360 MW, σύμφωνα με την προκήρυξη, προβλέπεται να κατασκευαστεί στο νότιο σύστημα της χώρας (είτε στην Αττικοβοιωτία είτε στην Πελοπόννησο) και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό θα έχουν εταιρίες και κοινοπραξίες που κατέχουν άδεια παραγωγής και εγκατάστασης στη νότιο Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρωινό report της Eurobank, στο διαγωνισμό για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να συμμετάσχουν η Motor Oil, η Τέρνα, ο όμιλος Μυτιληναίου, η Enel-Κοπελούζος και η Σιδενόρ-Edison- HE&D (περιλαμβανομένης της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Ιntracom).

Αντιθέτως, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με την υπάρχουσα μονάδα στη Θεσσαλονίκη.

Η προκήρυξη προβλέπει ανώτατο και κατώτατο εύρος τιμής από 75 έως 92 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβατώρα ετησίως. Ο ΔΕΣΜΗΕ παρέχει εγγύηση για 12 χρόνια, καλύπτοντας το 70% της επένδυσης.

Αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και αμέσως μετά σε διάρκεια έξι μηνών θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.

Ο δεύτερος διαγωνισμός για μονάδα αντίστοιχης ισχύος θα διεξαχθεί στο τέλος του 2006 και η δημοπράτηση της τρίτης μονάδας που προβλέπει ο νόμος τον Απρίλιο του 2007.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v