Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Γκαργκάνας: ”Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις!”

Ρυθμό ανάπτυξης 3,5% προβλέπει για το 2006 η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ για τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού εκτιμά ότι θα υποχωρήσει σε μέσα ετήσια επίπεδα στο 3,3%, από 3,5% το περασμένο έτος, και εκτιμά τη φετινή μέση τιμή του πετρελαίου στα 70 δολ. Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό. ”Ιδιαιτέρως επείγουσα” η αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Ερχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Ν. Γκαργκάνας: ”Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις!”
της Ελενας Λάσκαρη

Ρυθμό ανάπτυξης 3,5% προβλέπει για το 2006 η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ για τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού εκτιμά ότι θα υποχωρήσει σε μέσα ετήσια επίπεδα στο 3,3%, από 3,5% το περασμένο έτος.

Στην ετήσια έκθεση του διοικητή, που παρουσιάζεται σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, τονίζεται ότι οι προβλέψεις πληθωρισμού εμπεριέχουν αβεβαιότητα, εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου.

Στο κεφάλαιο που αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η διοίκηση της τράπεζας τονίζει ότι ”η αποφασιστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας καθίσταται ιδιαιτέρως επείγουσα και επιτακτική, επειδή η προβλεπόμενη γήρανση του πληθυσμού και ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας”.

Ζητείται άμεση μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, καθώς και μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας για τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

”Πρέπει να περιμένουμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων”, είπε ο κ. Ν. Γκαργκάνας, προβλέποντας ότι ”τα επιτόκια δεν θα μείνουν εκεί που είναι”.

”Πρέπει να δούμε κατάματα τα προβλήματα, γυμνή την αλήθεια, και να κάνουμε αυτά που πρέπει σήμερα για να έχουμε καλύτερες προοπτικές αύριο, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου”, υπογράμμισε ο Ν. Γκαργκάνας.

Στο μέτωπο των εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου, επικαλούμενος τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, ανέφερε ότι η μέση τιμή φέτος θα διαμορφωθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μια αύξηση 10% στην τιμή του πετρελαίου θα επιφέρει ενίσχυση του πληθωρισμού κατά 0,23 και αποδυνάμωση ανάπτυξης 0,15 της μονάδας έως το τέλος του 2007.

Αναφερόμενος στις προτάσεις απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και περικοπής του εργασιακού κόστους, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Ευ. Μουταφής κατά την ομιλία του είπε πως η πορεία αυτή της ελληνικής οικονομίας συρρικνώνει και θα συρρικνώσει ακόμη την εσωτερική και εξωτερική της ζήτηση, καθώς και το αναπτυξιακό της απόθεμα, με αποτέλεσμα να μετεξελιχθεί σ’ έναν οικονομικό σχηματισμό που θα είναι τοποθετημένος αναπτυξιακά και τεχνολογικά ανάμεσα στις χώρες της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης.

”Μια τέτοια όμως ενδιάμεση θέση της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους ανταγωνιστές της, την παγιδεύει σε εσωστρέφεια και σε συρρίκνωση της εσωτερικής δυναμικής της, με αποτέλεσμα να γίνει μια οικονομία χωρίς πελάτες, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό”, ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v