Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση... συμφιλίωσης Στουρνάρα - Μανιτάκη

Αγκαλιασμένοι βγήκαν από τη σύσκεψη με την τρόικα, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Επιχείρηση... συμφιλίωσης Στουρνάρα - Μανιτάκη
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το επιτελείο της τρόικα.

Νωρίτερα, αγκαλιασμένοι βγήκαν από τη σύσκεψη με την τρόικα, ο υπουργός οικονομικών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, σε μια εμφανώς επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που τους έφεραν σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Μανιτάκης μετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα για περίπου 1,5 ώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιτάκης στη συνέχεια, η τρόικα δεν ζήτησε νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος να δώσει. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, όπως είπε, και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή στάση και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας, αναφερόμενος στον υπουργό οικονομικών.

Παρ' όλα αυτά, για σχέδιο διαθεσιμότητας, αλλά και τις απολύσεις που απαιτεί η τρόικα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι "δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων", σημειώνοντας ότι συζητήσεις γίνονται εδώ και 1,5 μήνα.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε αισιόδοξο ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 θα είναι κάτω από 1,5% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πέρυσι διαμορφώθηκε κοντά στο 5,5% αλλά αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής του δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, ανεβαίνει κοντά στο 9,5%. Και τα δυο αυτά στοιχεία για το έλλειμμα, με και χωρίς τις επιβαρύνσεις για τις τράπεζες, θα αποτυπώνονται στην επικείμενη επιβεβαίωση των δημοσιονομικών δεδομένων από τη Eurostat.  


Το ραντεβού Μανιτάκη με Κουβέλη

Νωρίτερα, ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των "επίορκων" δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Τελεσίγραφο Μανιτάκη σε οκτώ υπουργεία

Έως τις 20 Απριλίου, θα πρέπει οκτώ υπουργεία να ενημερώσουν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία υλοποίησης καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους, σύμφωνα με εγκύκλιο.

Έτσι, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Τουρισμού και Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών (όσον αφορά, παραδείγματος χάρη, στην ολοκλήρωση της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού, στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων και τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων, στη διασφάλιση, μεταφορά και αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού κλπ), που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση οκτώ φορέων και 197 νομικών προσώπων του δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο, τα παραπάνω αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς μεταξύ άλλων μεταρρυθμιστικών μέτρων που προωθεί στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, προωθεί και την ορθολογική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα στην κατεύθυνση του περιορισμού του εύρους του κράτους.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό, την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό, τις δαπάνες κλπ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v