Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου: Το ΠΑΣΟΚ με πέταξε στα σκυλιά

Ευθύνες στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και στους επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρη και Διώτη επέρριψε κατά την διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παπακωνσταντίνου: Το ΠΑΣΟΚ με πέταξε στα σκυλιά

Επί μία ώρα ο πρώην υπουργός αρνείτο το κατηγορητήριο που του αποδίδεται αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ.

«Δεν έχω κάνει καμία νόθευση. Ειναι στημένη ιστορία. Δεν ξέρω από ποιον και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν ασχολήθηκε να βρει τον ένοχο. Άλλωστε από την αρχή είχαν ένοχο. Εμένα και έπρεπε απλά να με καταδικάσουν. Δεν διανοήθηκα ποτέ να το κάνω (σ.σ. να σβήσω τα ονόματα των συγγενών μου) και δεν το έκανα. Λειτούργησα με το σωστό τρόπο βάσει του πλαισίου που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόθεση έφυγε από τη Βουλή και ήρθε σε εσάς».

Η διαδικασία

Με την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικ. Πάσσος, του είπε ότι «δικαιούστε να μην απαντήσετε, να πείτε απλώς αθώος, και οποιαδήποτε άρνησή σας δε συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο για σας».

Γ. Παπακωνσταντινου: "Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Την Άνοιξη του 2010 με επισκέφθηκε ο πρέσβης κ. Μπίκας, η χώρα ήταν σε δύσκολη κατάσταση, δεχόμασταν επιθέσεις από κερδοσκόπους και είχαμε υπογράψει το 1ο μνημόνιο.

Η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει με όποιο τρόπο. Π.χ. φήμη υπήρξε από Λονδίνο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Μπίκας με συνδράμει με πληροφορίες. Ο ομόλογός του λοιπόν τον ενημέρωσε από τη Γαλλία για πληροφορίες σχετικά με Έλληνες φορολογούμενους. Του είπε ο ομόλογος πως ΥΠ.ΟΙΚ Γαλλίας τα κατέχει τα στοιχεία και τα δυο υπουργεία των δυο χωρών, να επικοινωνήσουν. Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο κ. Γεργακόπουλος, Γ. Γ. εσόδων, πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει.

Σε Eurogroup του καλοκαιριού πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση με τον κ. Μπίκα.
Εκείνη επιφυλάσσεται και τον Ιούλιο στο επόμενο Eurogroup απαντά θετικά, αλλά αυτά στοιχεία είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να πείτε ότι τα πήρατε από μας και δε θα γίνει επίσημη χρήση. Μου έδωσε το όνομα Γάλου αξιωματούχου να επικοινωνήσουμε.

Καλώ τον κ. Πλασκοβίτη, γενικό γραμματέα του υπουργείου και μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη εξελίχθηκε. Στις 16 Σεπτέμβρη σε διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι ο κ. Χαλαστάνης, πρέσβης στη Γαλλία, ενημερώνεται από εμένα να παραλάβει γρήγορα και εμπιστευτικά τη λίστα και να μου τη στείλει.

Πώς ήρθε

Στις 29 Σεπτεμβρίου με ενημερώνει η κα Χατζή η διευθύντρια του γραφείου μου ότι ήρθε ένας φάκελος. Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγό μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Έχω πολύ δουλειά και επιστρέφω στο γραφείο. Ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά (όχι δηλαδή Γαλλική Δημοκρατία κ.λπ.) με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του Γαλλικού ΥΠ.ΟΙΚ.

Έλεγε θα βρείτε συνημμένο ένα CD που μας ζητήσατε. Ούτε Ελβετία, ούτε λίστα κ.λπ. τίποτα από αυτά. Το βάζω στον υπολογιστή χωρίς να ξέρω τι έχω παραλάβει. Ανοίγω στην τύχη και βλέπω λίστα με ονόματα και ποσά. Στην τύχη επαναλαμβάνω. Διαπιστώνω πως δεν ξέρω τι να κάνω. Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλες. Μετά έφυγα για ΗΠΑ.

Τι με απασχολούσε

Είχα τα εξής στοιχεία: Έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία τα οποία - κατά Λαγκάρντ- είναι παράνομα. Ξέρω άρα πως πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Δεν θέλω να διαταράξω τη σχέση μας με τη μοναδική χώρα που μας βοηθάει γύρω από το τραπέζι του Eurogroup. Δε θέλω να διαταράξω την σχέση εμπιστοσύνης.

Δεύτερον προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι εκείνη την περίοδο η φοροδιαφυγή. Γνωρίζω όμως πως για την Ελβετία το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής υπόστασης όταν συζητάμε για συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων.

Επίσης γνωρίζω πως το ΣΔΟΕ έχει παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Φοβάμαι λοιπόν πως αν δώσω όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ τότε μπορεί σε δυο μέρες να δω τίτλους «Η Ελλας έχει λίστα φοροφυγάδων», κ.λπ.

Αποφασίζω λοιπόν να δώσω ένα δείγμα στο επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Πριν όμως πρέπει να δω τι ακριβώς έχω. Ζητώ λοιπόν από τον κ. Αγγελόπουλο να υπολογίσει το ποσό και να μου βγάλει τα 20 ονόματα με τις μεγάλες κρατήσεις. Επανέρχεται λοιπόν μετά από λίγες μέρες και αφήνει στο γραφείο ένα CD και μια λίστα με 20 ονόματα. Μου λέει, περίπου 2 δισ. είναι και παραπάνω από τα μισά είναι μηδενικά.

Η λίστα Καπελέρη

Τέλος Νοεμβρίου καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη και του λέω έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μην διαρρεύσει τίποτα και του λέω δες αν υπάρχουν. Π.χ υπήρχε μια κυρία με 500 εκατομμύρια. Υπάρχει αυτή;
Μια βδομάδα μετά μου έρχεται και μου λέει ότι από πρώτη άποψη δε τα δικαιολογούν τα ποσά. Ωραία του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους.

Οι Ελβετοί

Τον Ιανουάριο του 2011 είχαμε συνεννοηθεί με τον τότε πρωθυπουργού να συναντηθούμε στο Νταβός με Ελβετούς ώστε να συνάψουμε συμφωνία για τις καταθέσεις εξωτερικού. Συγκαλώ μια σύσκεψη με Πλασκοβίτη, Καπελέρη (ο οποίος είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες), την κα Χατζή και τον κ. Μπάνο. Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της λίστας. Στη σύσκεψη έχω στόχο να δούμε τι κάνουμε για τα στοιχεία και δεύτερον τι θα κάνουμε με την Ελβετία.

Για το δεύτερο ενημερώνω τον κ. Πλασκοβίτη, ότι για τους Ελβετούς θα τρέξει τη συμφωνία. Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου μου λέει πως τα στοιχεία μόνο ως έναυσμα ελέγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μου προτείνεται να συσταθεί ειδικό κλιμάκιο, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι η σύσταση θα έπρεπε να δημοσιευθεί στη Διαύγεια. Επιφυλάχθηκα θεωρώντας ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει να κάνει έλεγχο. Αν ήθελα να μη γίνει τίποτα τότε θα έκανα το απλό. Θα το πήγαινα στο ΣΔΟΕ, θα δημοσιευόταν άμεσα και τέρμα.

Άλλωστε η περίφημη λίστα Λιχτενστάιν, χρειάστηκε να ερευνηθεί 14 μήνες και επρόκειτο για 17 μόλις ονόματα. Για 2.000 πως θα το έκανε; Άλλωστε η λίστα που είχε ήταν πάνω από το μισό των συνολικών ποσών που υπήρχαν.

Το ΣΔΟΕ

Εκείνη την περίοδο η εισπραξιμότητα των προστίμων του ΣΔΟΕ ήταν 0,5-1%. Θέλω να αλλάξω πράγματα και τοποθετώ Γ.Γ. Φορολογίας για να τρέξει τις εφορίες. Ένας συνάδελφός μου στην κυβέρνηση μου προτείνει τον κ. Διώτη, τον οποίο δεν ήξερα, και σε συνδυασμό με τον οικονομικό εισαγγελέα μπορεί να κάνουν δουλειά. Τον Μάιο αναλαμβάνει ο Διώτης και του λέω για τα στοιχεία και μεταξύ 9-17 Ιουνίου, του στέλνω ένα στικάκι με στοιχεία.

Πως δημιουργήθηκε το στικάκι

Μόλις ο Αγγελόπουλος ο συνεργάτης μου έκανε την έρευνα για τα ονόματα που δώσαμε στον Καπελέρη, έγινε αντιγραφή της λίστας και εγώ κράτησα έκτοτε το στικάκι.

Τότε τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Ήταν κρίσιμα. Η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Έχω ένα εξαιρετικά δύσκολο έξω κα μέσα. Είναι δύσκολο να πείσω τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Περνώ ώρες στη Βουλή για να τους πείσω ότι τα πράγματα είναι οριακά και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Επίκειται ανασχηματισμός. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Ξέρω ότι πρέπει να φύγω γιατί έχω πάψει να μπορώ να πείσω το εσωτερικό γιατί έξω μια χαρά τα πήγαινα.

Έγινε μια τυπική παράδοση παραλαβή. Μου λένε γιατί να δώσεις το στικάκι στον Διώτη και όχι στον Βενιζέλο. Το έδωσα στον υπηρεσιακά αρμόδιο. Με τον κ. Βενιζέλο είχα να κουβεντιάσω κρίσιμα θέματα που είχαμε τότε ανοικτά με τις διαπραγματεύσεις. Συνεργάτες μου μένουν στο υπουργείο. Μεταξύ αυτών και ο Διώτης. Μένουν σχεδόν όλοι.

Φθάνω τώρα στην πρόσκληση της 6ης Ιουλίου γιατί δεν επικοινωνώ με τον ίδιο. Δεν ήρθε. Την επομένη ανταλλάσουμε τα μηνύματα όπου τον ρωτώ πήρες αυτό που σου έστειλα. Με την έννοια τι έχεις κάνει.

Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα. Ποτέ δεν λαμβάνω τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο για να με ρωτήσει κάτι για τη λίστα. Ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το στικάκι, ένα άλλο στικάκι, όπως μάθαμε αργότερα από τον κ. Διώτη. Θα μπορούσε όμως να με πάρει να με ρωτήσει.

Συνεχίζω τη δουλειά μου σε άλλο υπουργείο δεν ασχολούμαι με τα δικά του, δεν είναι πρόσφορος άλλωστε να ανακατεύονται άλλοι στα χωράφιά του, ο ίδιος μου ζητά να μην κατέβω στις επικείμενες εκλογές, ο χρόνος περνά και αργότερα αρχίζουν τα δημοσιεύματα.

Τη λίστα που έθαψε ο Παπακωνσταντίνου και άλλα παρόμοια.

Αναγκάζομαι να παρέμβω σε τηλεοπτικό δελτίο και να πω τί έχει γίνει κλείνοντας «ρωτήστε τους επόμενους». Τότε μου τηλεφωνεί ο Διώτης.

Του λέω χαίρομαι που λες ότι στην έχω δώσει. Το παραδέχεται ο Διώτης και μου λέει ότι την έδωσα στον Βενιζέλο.

Και αρχίζουν οι λαϊκισμοί. Την ώρα που κόβετε μισθούς και συντάξεις είχατε τη λίστα και δεν κάνατε τίποτα. Ανάγεται η λίστα σε υπ΄αριθμόν ένα θέμα.

Τότε αρχίζουν τα δημοσιεύματα με αντικείμενο τί έχει γίνει με τη λίστα. Ότι κάποιος την έχει πειράξει. ότι κάποιος υπουργός είχε συγγενείς στη λίστα και φθάνουμε στην Επιτροπή στη Βουλή.

Ο λαϊκισμός ξεπερνά κάθε όριο. Οι υπουργοί του μνημονίου που κόβουν μισθούς και λοιπά. Είμαστε στο στόχαστρο εγώ και ο Βενιζέλος.

Μόλις κορυφώνεται η κουβέντα ότι η λίστα έχει πειραχθεί, εγώ λέω, ζητήστε καινούργια από τη Γαλλία. Ο Στουρνάρας πράγματι το ζητάει και φθάνω η καινούργια λίστα.

Δέχομαι τότε τηλέφωνο από δημοσιογράφο που μου λέει από τη σύγκριση της καινούργιας λίστας με την παλιά βρέθηκε ότι λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου.
Ποτέ μέχρι τότε δεν είχα μιλήσει με τους συγγενείς μου δεν είχαμε τέτοιες σχέσεις.

Σκέφτομαι ποιός μου έχει στήσει αυτή την ιστορία. Τηλεφωνώ στην εξαδέλφη μου και τι ρωτάω για τους λογαριασμούς στη λίστα. Η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάω με την εξαδέλφη μου για αυτό το θέμα.

Βρίσκομαι στο εξωτερικό και αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ο υπ’ αριθμόν ένας καταζητούμενος στη χώρα. Όλοι μιλούν ότι θα διαφύγω ότι θα εξαφανιστώ από την χώρα. Περνώ τις χειρότερες τις πλέον εφιαλτικές ημέρες της ζωής μου.

Εκείνο που βολεύει αντιλαμβάνομαι είναι να πάει όλη ιστορία απάνω μου και έτσι έγινε. Έκτοτε καταδικάζομαι κάθε μέρα. Καταδικάζομαι σκληρά χωρίς κανένα κόμμα να με υποστηρίζει Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις σε υποθέσεις διαφθοράς πήγαινε στη βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους. Και έχω και μια αντιπολίτευση που είναι ευτυχής που βρέθηκε ο υπουργός του μνημονίου στο εδώλιο. Αυτόν που μαγείρεψε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσα λέγονται από συνεργάτες μου δεν ακούγονται. Στην προκαταρκτική ξεφτιλίζονται συνεργάτες μου, ακολουθείται μια διαδικασία που δεν τιμά τις κοινοβουλευτικές μας δομές. Οι έλεγχοι στους συγγενείς μου είναι άλλη μία αθλιότητα.

Οι συγγενείς μου διασύρονται απολύτως. Οι ίδιοι επέλεξαν να μην έχουν σχέση με τα κοινά αλλά διασύρονται με τρομερό τρόπο.

Φθάνουμε στο τέλος της προανακριτικής της Βουλής η κατηγορία για τη νόθευση περνά μόλις με 166 ψήφους. Ενώ το κλίμα σε βάρος μου είναι ζοφερό.

Δεν έχω κάνει καμία νόθευση, δεν έχω πειράξει τίποτα. Είναι μια ιστορία στημένη σε βάρος μου. Δεν θα διανοούμην να κάνω κάτι τέτοιο. Λειτούργησα με τον τρόπο που είχα στη διάθεσή μου. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη. Στα δικά σας χέρια.

Οι ερωτήσεις της έδρας

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο πρώην υπουργός ξεκίνησε να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου.

Εντωμεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Νίκος Πάσσος έφτασε στα χέρια του μια ακόμη επιστολή, ενυπόγραφη αυτή τη φορά, από τη Βαλτιμόρη στην οποία γίνεται αναφορά στην υπόθεση Παπακωνσταντινου αλλά και στην δίκη Κοσκωτα.

"Άνοιξα ενδεικτικά δυο τρία αρχεία, Δεν είναι λογικό να αρχίσω να ψάχνω στοχευμένα".

ΠΡ: Από εκείνα τα 24ωρα πάντως που προκύπτει ότι ανοίχθηκαν εκείνο το βράδυ δεν είδαμε και κανένα ενδιαφέρον...

ΠΑΠΑΚ: Νομίζω ότι το USB που είπα στην γραμματεία μου να κάνει ήταν περίπου τον Νοέμβριο. Δεν θυμάμαι πόσα αρχεία ήταν τότε στο CD . Τα στοιχεία που μου ήρθαν αυτά και έδωσα στον κ. Διώτη. Δεν ξέρω πόσα ήταν. Μπορεί να ήταν 2.062. Δεν το αμφισβητώ.
Δεν θυμάμαι σε ποιον το έδωσα προς φύλαξη. Δεν είχα μια γραμματέα, είχα επτά.

ΠΡ: Έχουν εξεταστεί και δεν έχουν πει τίποτα

ΠΑΠΑΚ: Ναι γιατί τους ρωτούσαν στην εξεταστική αν τους έδωσα το cd με τη λίστα Λαγκαρντ. Είναι λογικό....
Δεν είχα εμπιστοσύνη να το κρατήσω στο γραφείο μου. Τα συρτάρια δεν κλειδώνανε γι αυτό και το έδωσα στη γραμματέα μου.

Ο κ. Διώτης πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις

Συνεχείς οι αντιφάσεις σε καταθέσεις του Διώτη. Υπάρχει συνεχής ανασκευή δηλώσεων του Διώτη. Τα αλλάζει κάθε φορά που βγαίνει μια αλλαγή πραγματογνωμοσύνη. Θέλει να μειώσει ενάμιση μήνα σε δύο ημέρες. Το κάνει γιατί αντιλαμβάνεται ότι τα ευρήματα από τις πραγματογνωμοσύνες δυσκολεύουν την κατάσταση. Προς τιμην του λέει ότι του τα έδωσα για έλεγχο.

Τι πιστεύω ότι έχει γίνει με τη διαγραφή

Έχω περάσει πολλά βράδια με αυτό το ερώτημα. Το πρώτο ερώτημα είναι αν γίνεται να έχει γίνει η διαγραφή. Από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια μου μέχρι που φτάνει στα εγκληματολογικά της αστυνομίας, θα μπορούσε να έχει πειραχτεί. Έχουν γίνει πολλά περίεργα και επί Διώτη και αργότερα. Εγώ δε λέω ότι έχει κάνει αλλοίωση ο κ. Διώτης. Αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχουν σειρά από ευρήματα που δείχνουν ότι εκείνη την περίοδο υπάρχει χρήση που δεν περιορίζεται στον κ. Διώτη αλλά διευρύνεται και στο περιβάλλον γύρω του.

ΠΡ: Ήταν έκθετο δηλαδή
ΠΑΠΑΚ. : Εύλογο συμπέρασμα με βάσει τις πραγματογνωμοσύνες
ΠΡ: Και ο κ. Βενιζέλος το είχε πολύ καιρό στα χέρια του . Μπορεί να το πείραξε
ΠΑΠΚ; Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε
ΠΡ: Ποιος είχε λόγο να το κάνει
Εχω πάρει ως υπουργός πολλές αποφάσεις που έχουν ενοχλήσει και έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ανθρώπους. Χάλασα μια σούπα. Γινόντουσαν και γίνονται παράνομα πράγματα, Δεν πιστεύω οτί μπορεί να έχει γίνει η διαγραφή χωρίς να υπάρχει βοήθεια από μέσα από την υπηρεσία αλλά και σπρώξιμο από έξω. Δεν ξέρω από που είναι, πολιτικοί, εκδότες, επιχειρηματίες.... Δεν μπορώ να το ξέρω και λυπάμαι που κανένας στην προανακριτική δεν θέλησε να το ψάξει.
ΠΡ: Χωρίς να στοιχοποιείται εκφράζετε όμως σοβαρή υποψία...Δε σας λέω να στοχοποιήσετε κάποιον...

ΠΑΠΑΚ: Προσπαθώ να είμαι προσεκτικός. Λέω όμως ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να το κάνουν αυτό. Έστειλα ένα σωρό επίορκους υπαλλήλους στον εισαγγελέα εκείνη την περίοδο. Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρχαν άνθρωποι που ενοχλήθηκαν. Μέχρι εκεί μπορώ να πάω...
Πρέπει κάποιος να αποφασίσει αν είμαι πολύ έξυπνος, πολύ χαζός, το αφήνω στην κρίση σας. Θα μπορούσα να έχω φτιάξει ένα άλλο cd και κανένας να μην έχει καταλάβει τίποτα. Τότε κανένας δεν θα αμφισβητούσε αυτό που θα του έλεγα
ΠΡ: Ναι αλλά οι εποχές αλλάζουν....
Ερωτήσεις Εισαγγελέα- Ένταση με πρόεδρο και συνήγορο

ΕΙΣ: Γιατί ζητήσατε τα στοιχεία αφού ήταν παράνομα;
ΠΑΠΑΚ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσα να τα χρησιμοποιήσουν ως βάση ελέγχου οι υπηρεσίες. Απλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για καταλογισμό προστίμων. Άλλωστε και ο νυν υπουργός έχει κάνει μια μίξη από τις λίστες.

ΕΙΣ: Αφού τα πήρατε για αυτό γιατί δεν τα στείλατε κατευθείαν στο ΣΔΟΕ για έλεγχο;
Συνήγορος Βασίλης Δημακόπουλος: Έχω αντίρρηση για τον τρόπο που θέτει τις ερωτήσεις η εισαγγελέας.
ΕΙΣ; Πρέπει να με αφήσετε να ολοκληρώσω
ΠΡ: Να υπενθυμίσω οτι το σχόλιο που πάτε να κάνετε μπορεί να είναι έμμεση βοήθεια στον κατηγορούμενο, κάτι που απαγορεύεται από την Δικονομία. Προσέξτε πως θα το υπολάβουμε
ΣΥΝ: Ξέρω τι λέω, οτι έναν κατηγορούμενο δεν μπορούμε να τον ρωτάμε για πράγματα που έχει ήδη απαντήσει. Αλλιώς είναι παραπειστικές οι ερωτήσεις. Ο κ. κατηγορούμενος αφηγήθηκε τους δισταγμούς του γιατί δεν έδωσε αμέσως τη λίστα για έλεγχο
ΕΙΣ: Οι κ. συνήγοροι είναι αξιόλογοι νομικοί. Στην ανακριτική επιστήμη απεναντίας επιβάλλεται να ρωτάμε τα ίδια πράγματα για να δούμε αν θα δώσει τις ίδιες απαντήσεις
ΠΡ: Επι θεωρητικού επιπέδου μπορούμε να θεωρήσουμε και τις ερωτήσεις εκτός θέματος
ΕΙΣ: Ποια διάταξη το απαγορεύει αυτό;
ΠΡ: Αν ρωτηθεί ο κατηγορούμενος για το ίδιο θέμα και δώσει διαφορετικές απαντήσεις ποια θα είναι η σωστή απάντηση;
ΕΙΣ: Αυτό σημαίνει ότι είναι αναξιόπιστος.
ΠΡ: Για αναξιοπιστία κατηγορουμένου δεν έχω ακούσει...

Η εισαγγελέας της έδρας απηύθυνε εκ νέου ερώτηση στον κ. Παπακωνστατίνου αναφορικά με τους λόγους που δεν απέστειλε κατευθείαν την λίστα για έλεγχο. "Με το τυπικό που λέτε εσείς , δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα. Με το τυπικό όμως δεν θα μπορούσα να πάω στο Eurogroup και να κοιτάξω την κ. Λαγκαρντ ούτε και την Ελβετίδα ομόλογό μου. Συν τοις άλλης θα με κατηγορούσαν ότι επίτηδες έκαψα την λίστα και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν Έλληνα φορολογούμενο".

Όταν η εισαγγελέας επέμεινε στην ίδια λογική ο κ. Παπακωνσταντίνου ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του είπε: Το μέλημα μου δεν ήταν να καλύψω τον εαυτό μου, το μέλημά μου ήταν να υπάρξει αποτέλεσμα".

Εν συνεχεία η εισαγγελέας τον ρώτησε γιατί δεν κράτησε ο ίδιος το αρχικό CD . "Σημαντικό δεν ήταν ούτε το CD ούτε το USB. Σημαντικό ήταν το περιεχόμενο. Κανένα δεν ήταν το αρχικό, το αρχικό δεν ξέρουμε καν αν ήταν στην Γαλλία".

Εμπιστεύομαι περισσότερο τη γραμματέα μου από το ΣΔΟΕ

Αφού επανέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχε στο ΣΔΟΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: "Σαφώς και δεν είχα καμία εμπιστοσύνη στο ΣΔΟΕ γιατί το ΣΔΟΕ διέρρευσε σε εφημερίδα την λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το γραφείο της γραμματέως μου δεν έφυγε ποτέ κανένα εμπιστευτικό έγγραφο όπως π.χ. η λίστα Τρισέ. Σαφώς και είχα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Γραμματέα μου από ότι στο ΣΔΟΕ".

ΕΙΣ: Γιατί δεν τους απολύατε όλους...

Αργότερα ειπώθηκε:

ΕΙΣ: Ναι αλλα ο κ.Καπελέρης επαθε ζημιά, έπαθε κατάθλιψη
ΠΑΠΑΚ: Ναι ενώ εγώ δυομιση χρόνια δεν έπαθα τίποτα...
ΕΙΣ: Εσείς, φέρτε το πρωτότυπο και τελειωσαμε.
ΠΑΠΑΚ: Αν είχαμε το πρωτότυπο τι θα κερδίζαμε;
ΕΙΣ: Θα βλέπαμε πόσα ειναι τα αρχεία
ΠΑΠΑΚ: Μα εγώ δεν αμφισβητώ οτι ήταν 2.062

Επιπλέον κλείνοντας την απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε: "Στην Ελλάδα δεν μπορώ να δουλέψω και δεν μπορώ να κυκλοφορήσω. Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Δεν μπορώ να πάω σινεμά με την γυναίκα μου,. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του Μνημονίου. Εάν δεν υπήρχε αυτή η δίκη θα είχα φύγει στο εξωτερικό".

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με την αγόρευση της εισαγγελέως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v