Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα- τρόικας

Ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. Ανοιξαν όλα τα θέματα, δεν έκλεισε κανένα.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα- τρόικας
Χωρίς να κλείσει καμία από τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους Τόμσεν Μαζουχ και Μόρς.

Η συζήτηση κράτησε περίπου τρεις ώρες και όπως έλεγε στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου «όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά».

Στο τραπέζι των συζητήσεων από την πρώτη μέρα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων βρέθηκαν τα «καυτά» ζητήματα του «δημοσιονομικού κενού» που εκτιμάται από πηγές της τρόικα ότι μπορεί να φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και βέβαια το ορόσημο για την έγκριση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ του Μαρτίου που δεν είναι άλλο από το θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση τόνισε ότι:
«δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, θα βρισκόμαστε καθημερινά». Στην συνάντηση τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το θέμα του "χαρατσιού" της ΔΕΗ όσο και η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.

Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του Γ. Πρετεντέρη, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ξανά στο θέμα των επαφών με την τρόικα, τονίζοντας ότι η «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα. Έχουμε, όμως, βελτιώσει αρκετές από τις επιδόσεις μας, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Φέτος ίσως θα είναι η πρώτη χρονιά, ύστερα από 40 χρόνια, που θα έχουμε μηδενικό ισοζύγιο. Και δεν προέρχεται μόνο από τη μείωση των εισαγωγών, αλλά και από αύξηση εξαγωγών, λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v