Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αλλά μέσω… ΔΕΗ

Σε συμφωνία που προβλέπει αντικατάσταση «χαρατσιού» από Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που όμως θα εισπραχθεί το 2013 μέσω ΔΕΗ, κατέληξε η συνάντηση στο Μαξίμου. Μιλούν για ελάφρυνση στις χαμηλές περιουσίες. Αρχίζει η μάχη με τρόικα.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αλλά μέσω… ΔΕΗ
Χαράχθηκε η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και όπως προκύπτει αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συμβιβασμού. Όπως υποστήριξαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συζητήσεις με την τρόικα με τη θέση ότι το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά ο τελευταίος θα εξακολουθήσει για φέτος να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Όπως υποστήριξαν ο συγκεκριμένος φόρος θα προβλέπει μειώσεις για τις χαμηλές περιουσίες (θα είναι προοδευτικός και θα προβλέπει κάποιο αφορολόγητο, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος), χωρίς να ξεκαθαρίσουν το ποσοστό. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσέθεσε επίσης ότι για τα ακίνητα ο φόρος θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα και για όσα ακίνητα προστεθούν η πληρωμή θα γίνεται μέσω εφοριών.

Bενιζέλος: Δεν με ενδιαφέρει να μπω στην κυβέρνηση

Συζητήσαμε όλα τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν με την τρόικα γιατί πρέπει να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας για τους πολίτες μέσα σε μια Ευρώπη που "είναι επικίνδυνη για τον εαυτό της", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Το ειδικό τέλος στα ακίνητα όταν υιοθετήθηκε το 2011 δεν υπήρχε άλλη λύση. Τώρα όμως πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων με κάποια προοδευτική κλίμακα που μένει να προσδιοριστεί. Με αυτή τη θέση θα πάμε στην τρόικα, τόνισε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου για το 2013 θα είναι η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Για τα άλλα θα είναι ο μηχανισμός των εφοριών. Το 2014 όλη η είσπραξη θα μεταφερθεί στις ΔΟΥ».

Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση που θα την παρουσιάσουμε στην τρόικα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση για άλλα θέματα που συζητήθηκαν τόνισε πως ήταν μια συνάντηση αφιερωμένη στην τρόικα και «την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που θέλουμε να τις κάνουμε μικρές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε. Τόνισε μάλιστα πως «είναι αστείο και προσβλητικό» για τον ίδιο να τίθεται θέμα για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση, με ενδιαφέρει να τα βγάλει πέρα η χώρα και είναι κάτι που θα το πετύχουμε», ανέφερε.


Κουβέλης: Ελάφρυνση για τις μικρές περιουσίες

Αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Προχωρούμε με κοινή πρόταση στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλη.

Όπως είπε το χαράτσι θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αλλά, θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υποστήριξε ότι θα υπάρχουν ελαφρύνσεις για τις μικρές περιουσίες.

Μέσω ΔΕΗ θα είναι η πληρωμή, αλλά θα υπάρχει πλήρης αποδέσμευση του λογαριασμού από τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Οπως είπε δεν συζητήθηκαν θέματα εκτός της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στουρνάρας: Με κοινή θέση απέναντι στην τρόικα

Προσερχόμαστε με κοινή θέση απέναντι στην τρόικα για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι μόνο για φέτος ο φόρος θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες.

Ο υπουργός οικονομικών δεν αποκάλυψε το ύψος της ελάφρυνσης που θα αποφασιστεί για τα χαμηλά εισοδήματα. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μια πρόταση για το θέμα η οποία θα κατατεθεί στην τρόικα, χωρίς όμως να παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απώλεια στα έσοδα από τις ελαφρύνσεις είναι 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εκτός σχεδίου και ηλεκτροδοτούμενα που τώρα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή, ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς να εισπράττει «χαράτσι» και κατάργηση εξαιρέσεων που υπάρχουν σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.


***Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v