Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο μετά από ΟΚ της ΕΕ η διάσπαση Λαϊκής

Υπό την αίρεση της ευρωπαϊκής έγκρισης η διάσπαση της Λαϊκής σε good-bad bank. Τι σημαίνει αυτό για καταθέσεις-χορηγήσεις στη χώρα μας. Με το plan A κινείται η Ελλάδα για τα κυπριακά υποκαταστήματα. Έτοιμο το plan B.

Μόνο μετά από ΟΚ της ΕΕ η διάσπαση Λαϊκής
Με το βασικό σενάριο, δηλαδή τη συμπεφωνημένη με την Κύπρο απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, συνεχίζει να κινείται η Ελλάδα, μετά την ψυχρολουσία που επιφύλαξαν στους Κύπριους οι εξελίξεις τόσο στη Μόσχα όσο και στο Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν η Κύπρος να εξειδικεύσει τις οποιεσδήποτε εναλλακτικές προτάσεις της μέχρι σήμερα το απόγευμα, σημειώνοντας, πάντως, ότι αυτές πρέπει να κινούνται εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος καλείται να προχωρήσει σε λύσεις στον τραπεζικό της τομέα που περιλαμβάνουν τη συντεταγμένη απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνική τράπεζα. Ό,τι δηλαδή προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά είναι εξασφαλισμένη έναντι τυχόν μονόπλευρων κινήσεων της Κύπρου, όπως η πρόθεση διάσπασης της Cyprus Popular Bank (CPB) σε καλή και κακή τράπεζα, χωρίς προηγούμενη πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της. Αν αυτή η εξέλιξη προχωρήσει μονόπλευρα, συνεπάγεται ότι και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στα εν Ελλάδι καταστήματα της CPB «θυσιάζονται» για τη διάσωση της τράπεζας.

Το χθεσινό Eurogroup σημείωσε ότι όποιες εναλλακτικές λύσεις συμφωνηθούν, πάντα στο πλαίσιο της απόφασής του για την Κύπρο, πριν νομοθετηθούν θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από την τρόικα.

Ως εκ τούτου, η πρόθεση της Κύπρου να διασπάσει τη CPB πρακτικά παγώνει καθώς αφενός δεν κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου, αφετέρου θα πρέπει πριν εφαρμοστεί να αξιολογηθεί από την τρόικα.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά θα περιμένει την κατάθεση των οριστικών και εξειδικευμένων εναλλακτικών προτάσεων της Κύπρου, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν μέχρι σήμερα το απόγευμα και θα εξεταστούν σε νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανότατα σήμερα το βράδυ.


Έτοιμο το Plan B αν χρειαστεί…

Ταυτόχρονα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων με βάση το σχέδιο Α, που αποκάλυψε χθες το Euro2day, την ίδια, όμως, στιγμή δηλώνουν ετοιμότητα παρέμβασης αν χρειαστεί.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι όλα είναι έτοιμα και για ενδεχόμενο plan B καθώς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αν η Ελλάδα χρειαστεί να αυτενεργήσει.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν ήδη διερευνηθεί και το σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα, δηλώνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι γκρίζες περιοχές υπάρχουν μόνο για τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφερθεί στις κυπριακές μητρικές και έχουν μπει ως ενέχυρο για δανεισμό από τον ELA. Πρόκειται για δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων, που αφορούν κυρίως εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v