Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup:Ενέκρινε τη δόση για Ελλάδα

To πράσινο φως έλαβε η Ελλάδα από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο αναμένεται να συμφωνηθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ νέος επικεφαλής του Eurogroup.

Eurogroup:Ενέκρινε τη δόση για Ελλάδα
To πράσινο φως έλαβε η Ελλάδα από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου των 9,2 δισ. ευρώ.

Το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για λίγα μόνο λεπτά καθώς διαπιστώθηκε ότι η χώρα είχε καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

«Είδαμε με ικανοποίηση ότι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι καλωσορίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να απλοποιήσει τη νομοθεσία για τη φορολογία έως την άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δήλωσε πως η τελική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Πρόσθεσε ότι μέχρι τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες.

Αναφορικά με την Πορτογαλία, τόνισε πως το δημοσιονομικό της πρόγραμμα προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του, ο Ο. Ρεν ανακοίνωσε τον διορισμό του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, ενώ εξήρε την προσωπικότητα και τη συμβολή του Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ταμείο το 2013 αναμένεται να σηκώσει από τις αγορές ποσό μεταξύ 55 και 60 δισ ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Για την Ελλάδα, ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα λάβει 7,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης αλλά και 2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Όπως σημείωσε, το ESM παρακολουθεί τον λογαριασμό στον οποίο κατατίθενται τα κονδύλια και η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τα στοιχεία για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τόνισε ότι το ταμείο παρακολουθεί από κοντά τις πληρωμές που γίνονται μέσω του λογαριασμού.

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίτευξη μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε για τα θέματα της ανεργίας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η ανακοίνωση για την Ελλάδα

"Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι τα βασικά σημεία του ΜoU που συμφώνησε τον Ιανουάριο η τρόικα με την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος, προσαρμόστηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές καθώς και η εισφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει ως την άνοιξη την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup προσβλέπει ότι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2 δισ. του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα αποφασισθεί από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αργότερα αυτόν τον μήνα.

Επιπλέον, το Eurogroup αναμένει ότι θα καταβληθεί στην Ελλάδα ένα επιπρόσθετο ποσό 7,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και του κόστους εξυγίανσης των τραπεζών, μετά την επίσημη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF".

Η ανακοίνωση για τον Γ. Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup εξέλεξε σήμερα στη θέση του προέδρου τον Γ. Ντάισελμπλουμ για διάστημα δυόμισι ετών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και θα διατηρήσει τη θέση του ενόσω προεδρεύει στο Eurogroup.

Διαδέχεται τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, o οποίος προέδρευσε στο Eurogroup από την 1η Ιανουαρίου 2005 και υπήρξε ο πρώτος μόνιμος πρόεδρός του.

Πριν από τον κ. Γιούνκερ, η προεδρία του Eurogroup ήταν κυλιόμενη. Σήμερα ο πρόεδρος εκλέγεται από την πλειοψηφία των μελών του, με βάση το Πρωτόκολλο του Eurogroup, το οποίο εισήχθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Δήλωση του Χ.Β. Ρομπέι για τον Γ. Ντάισελμπλουμ

"Είναι ικανοποίηση που συγχαίρω τον  Γ. Ντάισελμπλουμ μετά την εκλογή του ως προέδρου του Eurogroup. Μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών στις 7 Ιανουαρίου αυτού του έτους, είμαι αισιόδοξος ότι αποτελεί την κατάλληλη επιλογή και του εύχομαι κάθε επιτυχία στη δουλειά του και προσβλέπω να συνεργαστώ στενά μαζί του. Έχοντας συναντήσει και τους 17 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στη ζώνη του ευρώ, είμαι πεπεισμένος ότι έχει ευρεία στήριξη.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup. Γνωρίζω τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ εδώ και 25 χρόνια. Είναι ο πιο πεπειραμένος από όλους μας. Ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ αξίζει την ευγνωμοσύνη μας. Όχι μόνο ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Eurogroup, αλλά το οδήγησε κατά την πιο δύσκολη περίοδο με χαμόγελο και αίσθηση του χιούμορ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v