Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πήχης για κεφάλαια

Πάνω από το 10% το Core Tier I μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μείνει πάνω από το 9% ως και το 2014. Αμετάβλητο το ύψος των ΑΜΚ. Πώς μειώνονται τα CoCos. Οι προβλέψεις και το νέο stress test.

Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πήχης για κεφάλαια
Κεφαλαιακό μαξιλάρι της τάξης των 2 - 4 δισ. ευρώ θα αποκτήσουν οι συστημικές τράπεζες μέσω της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους, καθώς όπως όλα δείχνουν τον προσεχή Απρίλιο, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ, το Core Tier I θα διαμορφώνεται σε πάνω από 10% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Το νέο μνημόνιο που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας προβλέπει ότι το Core Tier I των συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) θα μείνει πάνω από το 9% έως και το τέλος του 2014.

Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αντιστοιχεί στο 10% ή και στο 11% του σταθμισμένου ενεργητικού τους, ώστε να υπάρχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων για κάλυψη ενδεχόμενων λειτουργικών ζημιών και κυρίως πρόσθετων προβλέψεων.

Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλιστεί ότι το 2014 το Core Tier I των τεσσάρων τραπεζών θα είναι υψηλότερο του 9%, θα διενεργηθεί, όπως είναι γνωστό, νέο stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη του 2013, το οποίο θα επανεξετάσει, με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επισφαλειών, τις κεφαλαιακές αντοχές τους. Με βάση τα αποτελέσματα του stress test, θα επαναξιολογηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η αύξηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών δεν συνεπάγεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι θα αυξηθεί και το ύψος των ΑΜΚ. Όπως έχει καθοριστεί από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα στοχεύουν στην άνοδο του Core Tier I τουλάχιστον στο 6% του σταθμισμένου ενεργητικού.

Το επιπλέον ποσό που θα χρειαστεί για να ανέλθει στο 10% ή στο 11% θα καλυφθεί από τον αναβαλλόμενο φόρο, τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές και από την έκδοση CoCos.

Ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές σε 4 δισ. ευρώ (1,35 δισ. ευρώ η ΕΤΕ, 0,95 δισ. ευρώ η Eurobank, 0,94 δισ. ευρώ η Alpha και 0,75 δισ. ευρώ η Πειραιώς). Ό,τι χρειαστεί επιπλέον για να ανέλθει το Core Tier I στο 10% - 11% θα καλυφθεί από τα CoCos.


Αλλάζει η νομοθετική ρύθμιση για προνομιούχες

Προκειμένου, δε, να μη δημιουργείται πρόβλημα για τον συνυπολογισμό των προνομιούχων μετοχών στο Core Tier I, η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει νέα νομοθετική διευθέτηση του θέματος εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Με την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση οι τράπεζες υποχρεώνονται να αποδίδουν τόκο 10% στο Δημόσιο για τις προνομιούχες, εφόσον διαθέτουν Core Tier I υψηλότερο του 9%. Το πνεύμα της ρύθμισης καθιστά πρακτικά το κεφάλαιο έναντι του οποίου εκδόθηκαν προνομιούχες μετοχές υποχρέωση, και επομένως δεν μπορεί να λογιστεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Η τρόικα απαίτησε η ρύθμιση να αλλάξει εντός του α΄ τριμήνου και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το αποδέχθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι στο MoU, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις προνομιούχες και ότι πρέπει να λογίζονται στο κεφάλαιο των τραπεζών ούτε ότι η τρόικα υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποδώσει τους τόκους ύψους 550 εκατ. ευρώ στο Τ.Χ.Σ.


Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ξεκινά και τυπικά σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ήδη πιστωθεί τα 16 δισ. ευρώ που του αναλογούν από την εκταμιευμένη δόση, και αυτό με τη σειρά του θα προχωρήσει στη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), ώστε το Core Tier I να ανέλθει στο 9%.

Η χορήγηση των πρόσθετων εγγυήσεων θα συνοδευτεί από επιστολή με την οποία το ταμείο θα εγγυάται την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Αμέσως μετά οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν λογιστικές καταστάσεις β΄ και γ΄ τριμήνου, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Το ύψος των πρόσθετων εγγυήσεων που θα χορηγήσει το ΤΧΣ στις τράπεζες θα δίνει μια ισχυρή πρόγευση του τελικού λογαριασμού της ανακεφαλαιοποίησης, όχι όμως και την τελική εικόνα.

Αυτή θα δοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες για την κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεχωριστά, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν και τις πρόσθετες κεφαλαιακές προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα ανακοινωθεί, δηλαδή, ανά τράπεζα το τελικό ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών με ανάλυση του τι μέρος προέρχεται από τη ζημία του PSI, τι από πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες και τι από άλλες αιτίες.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Στην πρώτη φάση ως το τέλος Ιανουαρίου θα εκδώσουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες, τα γνωστά πια CoCos, που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Τ.Χ.Σ.

Στη δεύτερη φάση θα πρέπει να προχωρήσουν σε ΑΜΚ ώστε το Core Tier I να ανέλθει στο 6%. Αν οι ιδιώτες καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, οι τράπεζες θα διατηρήσουν ανεξάρτητο management, διαφορετικά θα κρατικοποιηθούν.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v