Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Πράσινο φως στην εκταμίευση

Τη διάθεση 49,1 δισ. ευρώ για Ελλάδα ως το Μάρτιο (34,3 δισ. άμεσα) αποφάσισε η ΕΕ. Υπό την αίρεση της εφαρμογής του MoU οι πληρωμές. Πότε θα πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα. Το ΔΝΤ συνεδριάζει τον Ιανουάριο για τα 3,4 δισ.

Eurogroup: Πράσινο φως στην εκταμίευση
To πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα έδωσε το eurogroup προκαλώντας ανακούφιση στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα θα λάβει το πρώτο μέρος των χρημάτων, 34,3 δισ. και μέχρι το Μάρτιο τα υπόλοιπα. Ετσι, ανοίγει και ο δρόμος να εκταμιεύσει και το ΔΝΤ τα 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τη δική του συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η σχετική απόφαση αναμένεται τον Ιανουάριο.

Οι υπουργοί Οικονομικών, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η εκταμίευση των ποσών από το 2013 συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το MoU που υπέγραψε η Ελλάδα. Μάλιστα, ο Ολι Ρεν ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση του φορολογικού είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εκταμίευση του Ιανουαρίου.

"Tα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύδονται. Η χώρα στέκεται στα πόδια της. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πάνε χαμένες. Είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη", δήλωσε από την πλευρά του, ο Αν. Σαμαράς προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος.

"Τώρα αρχίζει το ταξίδι" δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και συμπλήρωσε: "Είναι περίπου ό,τι περιμέναμε, με βάση και το κόστος της επαναγοράς. Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε πολλές αλλαγές που είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας"

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο, διευκρίνισε ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, θα έχουν καταβληθεί έως τον Ιούνιο, με τα πρώτα 7 δισ. να καταβάλλονται εντός του α' τριμήνου του 2013.


Ρέγκλινγκ: Πώς θα μοιραστούν τα 34,3 δισ. ευρώ

Όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του EFSF, "το ταμείο στήριξης είναι έτοιμο να διαθέσει τα 49,1 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Άμεσα, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα εκταμιευθούν 34,3 δισ. ευρώ. Αυτό έχει τρία στοιχεία: 16 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της επαναγοράς ομόλόγων".

Ταυτόχρονα, ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση των 3,4 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.


Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

«Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αυτό (το πρόγραμμα), μαζί με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο δρόμο, στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης
είναι έτοιμες να λάβουν επιπλέον μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις, 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων οροσήμων του μνημονίου κατανόησης η οποία θα συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα βασίζονται στην ισχυρή προσήλωση που έχει επιδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι, με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς ένα μέλλον ευημερίας.

Παροτρύνουμε ισχυρά τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».


Λαγκάρντ: Τον Ιανουάριο το δ.σ. του ΔΝΤ για την εγκριση της βοήθειας

Η Κριστίν Λαγκαρντ αμέσως μετά εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Χαιρετίζω την απόφαση του eurogroup να υποστηρίξει την επαναγορά χρέους της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις ότι θα προσφέρει επιπλέον «ανακούφιση χρέους» αν απαιτηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Αυτά τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 120% το 2020 και σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.
Σε αυτή τη βάση, σκοπεύω να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Περιμένω ότι η συνδρίαση του συμβουλίου θα γίνει τον Ιανουάριο».


Ρεν: Διαψεύστηκαν οι "Κασσάνδρες" - Να προχωρήσει το φορολογικό


Αμέσως μετά το τέλος του eurogroup, ο κ. Juncker δήλωσε υπάρχει η πεποίθηση πως η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε σωστή τροχιά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει η ετοιμότητα για λήψη νέων μέτρων ώστε να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. "Είμαστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σωστή τροχιά" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διάφορα μέτρα για να συνεχίσει έτσι, λαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μείνει πιστή στις υποχρεώσεις της".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους, ο κ. Juncker διευκρίνισε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει στο πρόγραμμα (σ.σ. θα πρέπει και αυτό να ανάψει πράσινο φως για τη διάθεση 3,4 δισ. ευρώ). Αποκάλυψε επίσης, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στις συζητήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ερωτηθείς επίσης, για το ποια επιπλέον μέτρα θα ληφθούν για την μείωση του ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως «δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα για το χρέος. Αν χρειαστεί στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά Ταμεία». Ο Ολι Ρεν διευκρίνησε ότι μέσω των διαθρωτικών ταμείων μπορεί να επιτευχθεί μείωση του χρέους της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν καθώς η χρονιά οδεύει στο τέλος της, οι «Κασσάνδρες» αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απευθύνθηκε στους Ελληνες πολίτες και δήλωσε ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται δίπλα τους αλλά σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.  Τα χρήματα θα βοηθήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποκαταστήσουν την ρευστότητα στην αγορά, σημείωσε. "Η σημερινή συμφωνία θα διαλύσει τα σύννεφα που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα" δήλωσε.

Τώρα είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο «ρυθμός» στις μεταρρυθμίσεις. "Εγιναν πολλά αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα, ειδικά στο κομμάτι της μεταρρύθμισης του φορολογικού και την πάταξη της φοροδιαφυγής", τόνισε χαρακτηριστικά.


Τον Ιανουάριο οι αποφάσεις για την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα. Από την πλευρά, του ο Ολι Ρεν είπε ότι η έκθεση για τις τράπεζες της χώρας θα είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο. "Δεν θέλω να σχηματίσω μία ανησυχητική εικόνα. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε με σοβαρό τρόπο" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση τη Κύπρου.

Το ανακοινωθέν για την Κύπρο αναφέρει συγκεκριμένα:

"Θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ένα εφικτό πρόγραμμα μακρο-χρηματοοικονομικής στήριξης για την Κύπρο το οποίο να περιλαμβάνει σημαντική χρηματοοικονομική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Κατανόησης που συμφωνήθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των κυπριακών αρχών σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις και την επικύρωση της πρώτης ομάδας μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Σημειώσαμε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την έκθεση due diligence στις κεφαλαιουχικές ανάγκες του κυπριακού χρηματοοικονομικού κλάδου, όπου οι βασικές παράμετροι ήταν σε γενικές γραμμές εντός των προσδοκιών βάσει των συζητήσεων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου έχουν καλυφθεί.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα και ζητούμε από τους διεθνείς πιστωτές και την Κύπρο να οριστικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v