Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P:Yποβάθμιση της Ελλάδας σε "selective default"

Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε "selective default" προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's. Αιτία η επαναγορά. Η βαθμολόγηση θα επανεξεταστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

S&P:Yποβάθμιση της Ελλάδας σε selective default
Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας στην κατηγορία "selective default" προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, ο οποίος έως σήμερα είχε τη χώρα στη χαμηλή βαθμολογία της κατηγορίας "CCC".

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης (στις 3 Δεκεμβρίου) προς τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε μια σειρά δημοπρασιών για την επαναγορά ομολόγων, που σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P θεωρείται "επιλεκτική χρεοκοπία".

Ο οίκος θεωρεί ότι η προσφορά υποδηλώνει πως οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από αυτήν που τους είχε "υποσχεθεί" στους αρχικούς τίτλους, ενώ κρίνει πως η προσφορά γίνεται αναγκαστικά και όχι με κερδοσκοπικό σκοπό.

Όπως επισημαίνει η S&P, όταν ολοκληρωθεί η επαναγορά (αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου του 2012) πιθανότατα θα επανεξετάσει το selective default και θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία "CCC".

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος οίκος είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία selective default (SD) και τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι θα προχωρήσει το PSI. Ήδη τότε βαθμολογούσε το χρέος της χώρας στην κατηγορία "junk" (σκουπίδια). Εν συνεχεία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, προχώρησε σε αναθεώρηση και επανέφερε το χρέος της χώρας σε "CCC", δηλαδή εκ νέου στην κατηγορία "junk", όπου κατατασσόταν πριν από τη διαδικασία του κουρέματος του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v