Πρώτα ο αναβαλλόμενος, μετά η επαναγορά!

Περιμένουν το πράσινο φως από την τρόικα οι τράπεζες για την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Την Παρασκευή θα δηλώσουν συμμετοχή στην επαναγορά. Ως τα 4,9 δισ. η κεφαλαιακή ενίσχυση από τον φόρο.

Πρώτα ο αναβαλλόμενος, μετά η επαναγορά!
Το πράσινο φως από την τρόικα για την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια θα περιμένουν και τυπικά οι τράπεζες ώστε να δηλώσουν στο παρά πέντε συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς, που ξεκίνησε χθες.

Όπως έγραψε το Euro2day, η κυβέρνηση χρύσωσε το χάπι της επαναγοράς αποδεχόμενη να υπάρξει πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, εφόσον κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Το σχετικό αίτημα προς εκείνη υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις χθες από το υπουργείο Οικονομικών και η απάντηση αναμένεται σήμερα.

Αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, για τον συμψηφισμό των ζημιών από το PSI+ και πιθανώς από την επαναγορά με τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ενοποιημένη βάση (group taxation). Αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναγνωρίσει πλήρως στα εποπτικά κεφάλαια τον αναβαλλόμενο φόρο.

Παρότι πρόκειται μάλλον για διαδικαστικό θέμα, αφού η τρόικα δύσκολα θα αρνηθεί την πλήρη αναγνώριση του φόρου, η αναμονή «βολεύει» μια και επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, την τελευταία ημέρα, αφού δηλαδή θα έχει διαφανεί ο βαθμός συμμετοχής των ξένων. Θα προηγηθούν την Πέμπτη το απόγευμα και την Παρασκευή το πρωί τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, τα οποία θα δώσουν και το τυπικό «Ο.Κ.» για τη συμμετοχή τους.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το back up της διαδικασίας. Αν δηλαδή υπάρξει ισχυρή προσφορά ομολόγων από τους υπόλοιπους κατόχους χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν μέρος μόνο των ομολόγων τους.

Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν με το σύνολο των ομολόγων τους με στόχο να συγκεντρωθούν τίτλοι ονομαστικής αξίας ύψους 30 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, άλλωστε, δεν κρύβουν την πρόθεση να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή περικοπή χρέους μέσω της επαναγοράς. Ο πήχης απόλυτης επιτυχίας, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να επαναγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας έως και 35 δισ. ευρώ.


Κεφαλαιακή ένεση έως 4,9 δισ. από αναβαλλόμενο

Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα οδηγήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έως και κατά 4,9 δισ. ευρώ μόνο από τη ζημία του PSI+, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κεφαλαιακή ένεση να είναι μεγαλύτερη, αν ρυθμιστεί νομοθετικά και το ζήτημα της νέας ζημίας λόγω του προγράμματος επαναγοράς.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετείχαν στο PSI+ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35,8 δισ. ευρώ και έγραψαν ζημία από το «κούρεμα» 53,5%, ύψους 19,15 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πήραν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 11,27 δισ. ευρώ και ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 5,37 δισ. ευρώ

Ο αναβαλλόμενος φόρος από το ονομαστικό κούρεμα (53,5%) ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ με τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή (20%). Εφόσον, όμως ο φορολογικός συντελεστής ανέλθει στο 26%, όπως προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημία του PSI+, πάντα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα σκαρφαλώσει στα 4,9 δισ. ευρώ.

Υπάρχει όμως και η νέα ζημία που θα προκύψει από την αποδοχή του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Οι τράπεζες έχουν μεν εγγράψει, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα νέα ομόλογα στα φορολογικά βιβλία τους σε τιμές μεταξύ 20 και 30 μονάδων βάσης, όμως συνεχίζουν να τα αποτιμούν στις 100 μονάδες βάσης.

Οι τράπεζες ζήτησαν και το υπουργείο Οικονομικών το αποδέχθηκε να υπάρξει και για τη νέα ζημία δυνατότητα συμψηφισμού της με φόρο σε βάθος 30ετίας. Αν περάσει αυτή η ρύθμιση, δημιουργείται ένας νέος αναβαλλόμενος φόρος της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αν μάλιστα ο φορολογικός συντελεστής ανέβει στο 26%, ο αναβαλλόμενος φόρος αυξάνεται στα 2,1 δισ. ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v