Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αβέβαιο το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάπτυξη σημειώνει το IIF. Αβέβαιο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Χαιρετίζει τις αποφάσεις του eurogroup.

Αβέβαιο το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους
Αβέβαιο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων το IΙF σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνεται, το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει, παρά τις αποφάσεις στήριξης που πάρθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 27/11, τις οποίες χαρακτηρίζει θετικές.

Ειδικότερα, το IIF σημειώνει ότι, πέρα από τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, επιπλέον παράγοντας που θα παίξει ρόλο στη χρηματοδότηση της χώρας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους.

Για την ευρωζώνη η επαναγορά του ελληνικών ομολόγων είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να περιοριστεί το ελληνικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ επισημαίνεται ότι η επαναγορά θα πρέπει να γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση από τους κατόχους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα της επαναγοράς (και η οριστική έγκριση της δόσης) παραμένουν αβέβαια.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το IΙF, ο πλέον κατάλληλος δρόμος για τη διαχειρισιμότητα του χρέους είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά για την ανάγκη πιο ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v