Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: "Κούρεμα" μόνο με πρωτογενές πλεόνασμα

Οι νομικές επιφυλάξεις της Γερμανίας για περαιτέρω «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος θα σταματήσουν να υφίστανται αν η Ελλάδα πρόκειται να καταφέρει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Κούρεμα μόνο με πρωτογενές πλεόνασμα
Οι νομικές επιφυλάξεις της Γερμανίας για περαιτέρω «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος θα σταματήσουν να υφίστανται αν η Ελλάδα επιτύχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για ελιγμούς μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 13ης Δεκεμβρίου για την επαναγορά του ελληνικού χρέους, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του νέου προγράμματος διαχειρισιμότητας του χρέους το οποίο υιοθέτησε το eurogroup.

Η επαναγορά χρέους θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα βοήθειας και από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ανέφερε.   

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι είναι αισιόδοξος πως θα αποδώσει το πρόγραμμα, αλλά σε περίπτωση όπου τελικώς δεν προσφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η τρόικα θα πρέπει να κάνει αναθεώρηση.

Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τα συνολικά κέρδη της ΕΚΤ από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων εκτιμώνται στα 10 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ το γερμανικό μερίδιο ανέρχεται στο 27%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το έλλειμμα στον γερμανικό προϋπολογισμό από τη μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.  

Λίγες ώρες ύστερα από όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε, ζητώντας από τους βουλευτές της Γερμανίας να ψηφίσουν υπέρ της νέας συμφωνίας, δήλωσε: «Θα πρέπει να αποδεχθούμε τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η βοήθεια στην Ελλάδα στον γερμανικό προϋπολογισμό... Η εναλλακτική θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι, ανυπολόγιστοι κίνδυνοι».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει ότι θα καλυφθεί το κόστος αναχρηματοδότησης για την KFW Bank (την κρατική τράπεζα της Γερμανίας μέσω της οποίας χορηγούνται τα δάνεια).

Την Παρασκευή το Ο.Κ. από την Bundestag

"Χρειαζόμαστε κοινοβουλευτική επικύρωση σε κάποια κράτη-μέλη εκ των οποίων, και η Γερμανία, και θα στείλουμε το νομοσχέδιο στην Bundestag για έγκριση", δήλωσε o Β. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: "Ζήτησα να γίνει αυτό εντός της εβδομάδας, αλλά δεν μπορώ να πω ποια ακριβώς ημέρα".

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές, αποκαλύπτει ότι η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή. Ωστόσο, ο Πιρ Στέινμπρουκ, βασικός αντίπαλος της Α. Μέρκελ στις εκλογές του 2013, υπογραμμίζει ότι η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας θα πρέπει να καθυστερήσει έως ότου οι βουλευτές έχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πιθανότατα θα επικυρώσει τη συμφωνία, αν και με αρκετούς «αστερίσκους» για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον. Ήδη, άλλωστε, οι σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη στήριξή τους, αλλά με πολλές επιφυλάξεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να κάνει κάτι «που θα δυσκόλευε την Ελλάδα στην αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της ή που θα την ωθούσε εκτός της ευρωζώνης». Κατηγόρησε, όμως, τον υπουργό Οικονομικών ότι παραπλανά την κοινή γνώμη ως προς την αποφυγή του κουρέματος.

«Ο Β. Σόιμπλε μπορεί να περηφανεύεται ότι απέφυγε το νέο κούρεμα, αλλά σας λέω ότι απλώς την ανέβαλε για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v