Τράπεζες: Kρυφός άσσος για αυξήσεις κεφαλαίου

Πώς τα κρατικά ομόλογα ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί για αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών και εξόφληση CoCos. Οι τιμές κτήσης, οι μεγάλες ζημίες, τα bonus από τις διασπάσεις τραπεζών και η δυνατότητα υπεραξιών.

Τράπεζες: Kρυφός άσσος για αυξήσεις κεφαλαίου
Σε κρυφό άσσο στο μανίκι των τραπεζών, για την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εξόφληση των CoCos, ενδέχεται να αναδειχθούν τα κρατικά ομόλογα, εφόσον «περπατήσει» το αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα, πάνω στο οποίο στηρίζεται και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος ανταλλαγής ή εγγύησης από το Τ.Χ.Σ. των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία, γεγονός που θα μείωνε τη ζημία από το PSI+ κατά 21% ή κατά 8 δισ. ευρώ, η ελπίδα των τραπεζιτών να υπάρξει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου «μαμούθ» εστιάζει στο να ενισχυθούν οι τιμές των κρατικών ομολόγων.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν υψηλές υπεραξίες, που ναι μεν δεν θα μειώσουν τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, θα αποτελέσουν όμως το «τυρί» για -αυξημένη- συμμετοχή των ιδιωτών, μια και οι τράπεζες θα μπορούν μέσω της ρευστοποίησης θέσεων να εξοφλήσουν CoCos ακόμη και το δύσκολο από πλευράς συνεργειών και αποτελεσμάτων 2013.

Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι τα μέτρα πέρασαν, και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα οδηγηθούμε σε μια λύση πακέτο για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τα δύο καυτά ζητήματα: την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που θα φέρει η επιμήκυνση, και τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα σε διεθνή μέσα προβάλλονται διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που έχουν να κάνουν είτε με χορήγηση κεφαλαίων για επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του επίσημου τομέα και με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.

«Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει από το ΔΝΤ και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να βρεθεί σύντομα modus operandi μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που να επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, χωρίς οριστική λύση στο θέμα του χρέους.

Η οριστική λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επέλθει μετά τις γερμανικές εκλογές, και εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Το θέμα, όμως, θα βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι τότε και το γενικότερο κλίμα θα αποτυπωθεί και στις τιμές των ομολόγων.

Μαζεύουν φθηνά κρατικά ομόλογα οι συστημικές τράπεζες

Μετά την ολοκλήρωση του PSI+ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πήραν νέα κρατικά ομόλογα 11,3 δισ. ευρώ. Το ύψος, όμως, των κρατικών ομολόγων, που έχουν πλέον στην κατοχή τους, έχει αυξηθεί λόγω των συγχωνεύσεων και απορροφήσεων και θα αυξηθεί κι άλλο μετά την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού του Τ.Τ.

Όταν ολοκληρωθεί ο γύρος συγχωνεύσεων - απορροφήσεων, οι τρεις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) εκτιμάται ότι θα κατέχουν κρατικά ομόλογα ύψους 13,5 - 13,8 δισ. ευρώ, από τα 14 δισ. ευρώ που θα έχει συνολικά στα βιβλία του ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος. 

Στο σύνολό τους οι τράπεζες αποτίμησαν τον περασμένο Απρίλιο τα ομόλογα στο 20% - 25% της ονομαστικής τους αξίας, εγγράφοντας ζημία της τάξης του 75% - 80%, ήτοι ζημία μεταξύ 10,3 και 11 δισ. ευρώ. 

Στις περιπτώσεις, δε, διασπάσεων τραπεζών, όπως της ΑΤΕ, η Πειραιώς πήρε κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,72 δισ. ευρώ με αποτίμηση στις 16 μονάδες βάσης (16%), ενώ η ζημία αποτίμησης βάρυνε στο σύνολό της την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Έτσι η Πειραιώς εγγράφει ήδη αξιοσημείωτες υπεραξίες.

Δεν επηρεάζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες οι τιμές των ομολόγων

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών (περί τα 27 δισ. ευρώ) έχουν υπολογιστεί βάσει των αποτελεσμάτων εξαμήνου του 2012 και χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι τιμές των ομολόγων, μια και οι τράπεζες τα αποτιμούν σε τιμές κτήσης και όχι σε τιμές αγοράς. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών που θα διενεργηθεί με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2012.

Επομένως, ακόμη και αν ανέβουν οι τιμές των ομολόγων μέχρι και τον νέο υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κεφαλαιακών αναγκών, εκτός και αν κάποιες τράπεζες αξιοποιήσουν τις καλύτερες τιμές και πουλήσουν ομόλογα, εγγράφοντας κεφαλαιακά κέρδη.

Κατά την άνοδο του τελευταίου διμήνου τα δεκαετή ομόλογα έφθασαν ως και τις 36 μ.β. και υποχώρησαν την Παρασκευή στις 31,2 μ.β. 

Μεγάλες υπεραξίες από περαιτέρω άνοδο των τιμών

Αν η Ελλάδα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων και εκταμιευθεί η δόση εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι τιμές των ομολόγων θα ενισχυθούν περισσότερο. Κάποιοι εκτιμούν ότι τα δεκαετή μπορεί να φθάσουν και στις 45 - 50 μονάδες βάσης (45%-50% της ονομαστικής αξίας) ως το τέλος του έτους, και αν το πρόγραμμα υλοποιείται κατά τους πρώτους μήνες του 2013, με ανοιχτή τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενδέχεται η τιμή του δεκαετούς να φθάσει και τις 65 μονάδες βάσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να εμφανίσουν υπεραξίες από ομόλογα της τάξης των 6 δισ. ευρώ και πάνω, που θα διευκόλυναν τη συμμετοχή επενδυτών στις ΑΜΚ και σε δεύτερο χρόνο την πώλησή τους, με στόχο την εξυπηρέτηση και την επαναγορά των CoCos.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v