Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stiglitz: Μόνο η ανάπτυξη θα σώσει την Ελλάδα

O μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από τη σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

Stiglitz: Μόνο η ανάπτυξη θα σώσει την Ελλάδα
O μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από τη σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

Όταν του ζητήθηκε από τη δημοσιογράφο του Βloomberg να σχολιάσει τη δήλωση της Angela Merkel, η οποία υποστήριξε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Stiglitz απάντησε:

"Είμαι πολύ χαρούμενος που η Γερμανίδα καγκελάριος επιτέλους αναγνώρισε ότι πρέπει να προσαρμόσουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα".

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν και στο παρελθόν αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα πακέτο ανάπτυξης, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις.

"Το έχουν συζητήσει, έχουν καταθέσει κάποιες προτάσεις, αλλά όσα έχουν κάνει είναι ανεπαρκή", σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη δυνατότητα της ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση.

"Η Ευρώπη έχει προωθήσει πακέτα λιτότητας, που αναπόφευκτα θα αποδυναμώσουν την οικονομία, την ώρα όπου οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνονται. Οπότε, υπό τις συνθήκες αυτές, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια ώθηση για την ευρωπαϊκή οικονομία", ανέφερε ο κ. Stiglitz.

Όσον αφορά την Ισπανία, συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολύ λίγα που μπορεί να κάνει η ίδια η χώρα για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
Η Ισπανία βασίζεται αποκλειστικά στη βοήθεια που δέχεται από την υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία επιμένει σε μέτρα αυστηρής λιτότητας, πρόσθεσε.  

"Το πρόβλημα αφορά τη δομή της ευρωζώνης. Επίσης το ότι η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά συνεχίζουν να επιμένουν στη λιτότητα", υπογράμμισε.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συστηματικά αγνοήσει τις επιπτώσεις της λιτότητας", τόνισε ο κ. Stiglitz και προειδοποίησε ότι αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει στην τραπεζική ένωση τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα. 

 "Όλοι γνωρίζουν ότι η δυνατότητα της ισπανικής κυβέρνησης να διασώσει τις χρεοκοπημένες της τράπεζες είναι περιορισμένη και για τον λόγο αυτόν θα συνεχιστεί η εκροή κεφαλαίων από την Ισπανία στις πιο σταθερές χώρες", εκτίμησε.

Είναι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος για να σπάσει απαιτείται πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων και εξυγίανσης των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Stiglitz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v