Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Πλαφόν» στο φορολογικό bonus

Θα αναγνωριστεί μέρος μόνο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Περισσότερα CoCos θέλουν οι τράπεζες. Επιφυλακτικό το ΥΠΟΙΚ. "Ναι" σε χρηματιστηριακό υπολογισμό της τιμής των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Τράπεζες: «Πλαφόν» στο φορολογικό bonus
Πλαφόν στον αναβαλλόμενο φόρο που μπορούν να προσμετρήσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια οι τράπεζες προτίθεται να βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ζητούν να αυξηθεί η συμμετοχή των τίτλων CoCos επί της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι δεν μπορεί ο αναβαλλόμενος φόρος, που προήλθε από τη ζημία του PSI+, να ξεπερνάει ένα όριο επί των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την εικόνα της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης τους.

Για τον λόγο αυτόν, προτίθεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να θέσει πλαφόν της τάξης του 20% ή του 30%. Ο αναβαλλόμενος φόρος που θα μπορούν να προσμετρήσουν οι τράπεζες, δηλαδή, να μην ξεπερνά το 20% ή το 30% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, περιορίζεται μεν το ευεργέτημα του αναβαλλόμενου φόρου, ως προς τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όμως δεν επηρεάζεται η δυνατότητά τους να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI με φόρο και επομένως να αυξάνουν την καθαρή κερδοφορία τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα τους επιτρέπεται να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI+ εφάπαξ ή σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου (group taxation) και όχι μόνο σε επίπεδο μητρικής, όπως ισχύει σήμερα.

Γρηγορότερα θέλουν την προκαταβολή οι τραπεζίτες

Όπως αποκάλυψε το draft του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2012 τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Και θα παραμείνουν με βάση το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης στο 9% ως και το 2015.

Οι τραπεζίτες ζητούν να επισπευσθεί η προκαταβολή από το Τ.Χ.Σ., προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Ζητούν, δηλαδή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δώσει την προκαταβολή αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης και όχι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Σημειώνεται ότι το ταμείο θα χορηγήσει στις τράπεζες πρόσθετα ομόλογα EFSF, ώστε τα βασικά τους εποπτικά κεφάλαια να ανέλθουν τουλάχιστον στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Αυτά τα ομόλογα οι τράπεζες θα μπορούν να τα δώσουν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ αντλώντας ισόποση περίπου ρευστότητα.

Αύξηση της συμμετοχής των CoCos

Ταυτόχρονα, κάποιες τράπεζες ζητούν να αυξηθεί η συμμετοχή των Contingent Convertibles (CoCos) επί της νέας κεφαλαιακής δομής τους. Όπως αποκάλυψε το Euro2day, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει ότι τα κεφάλαια που θα προέλθουν από έκδοση CoCos θα αντιστοιχούν ως και το 33,3% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων μιας τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την πλευρά κάποιων τραπεζών διατυπώνεται το αίτημα το Τ.Χ.Σ. να καλύψει με έκδοση CoCos την αρνητική καθαρή θέση των ιδρυμάτων και εν συνεχεία να ισχύσει η αναλογία 66,7% κοινές, 33,3% CoCos.

Αν, δηλαδή, μια τράπεζα έχει αρνητική καθαρή θέση 2 δισ. ευρώ και χρειάζεται συνολικά 10 δισ. ευρώ για να ανέλθει το Core Tier I στο 9%, τα πρώτα 2 δισ. ευρώ να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από CoCos και εν συνεχεία για τα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ να εφαρμοστεί η αναλογία 66,7% κοινές 33,3% CoCos.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I σε τουλάχιστον 9%, μπορεί να καλυφθεί από CoCos.

Η κυβέρνηση στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στο αίτημα κάλυψης των αρνητικών καθαρών θέσεων με CoCos, διευκρινίζοντας ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης έχουν κλείσει και δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές, παρά μόνο σε τεχνικά ζητήματα, όπως το πώς θα προσδιοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Με τιμές αγοράς μείον 50% ο προσδιορισμός των τιμών των ΑΜΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχεται κατ' αρχάς το αίτημα των τραπεζών για προσδιορισμό των τιμών στις οποίες θα διενεργηθούν οι ΑΜΚ με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή και όχι με εκθέσεις αποτίμησης. Όπως αποκάλυψε το Euro2day, η προτεινόμενη φόρμουλα προβλέπει τον προσδιορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών με βάση τον μέσο όρο των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων, μείον τουλάχιστον 50%.

Εφόσον το αίτημα γίνει και οριστικά αποδεκτό, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή θα δοθεί η εντολή στους ορκωτούς ελεγκτές που θα διενεργήσουν τις εκθέσεις αποτίμησης να επιλέξουν τη μέθοδο της χρηματιστηριακής αποτίμησης και όχι αυτήν της προεξόφλησης ταμειακών ροών. Τράπεζες και ορκωτοί ζητούν πάντως την καθαρή λύση της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μην υπάρξουν χρονοβόρες εκθέσεις αποτίμησης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v