Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύτρωση για τις αποκρατικοποιήσεις

Η Βουλή έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ζητά κύρωση των αποκρατικοποιήσεων, ιδίως σε εταιρίες κοινής ωφέλειας, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων.

Λύτρωση για τις αποκρατικοποιήσεις
Επιτυχώς δείχνει να διέρχεται το πρώτο crash test η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς μετά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, καταψηφίζοντας τρία μόνο άρθρα του.

Η εκτόνωση επήλθε μετά τις τροποποιήσεις αλλά και τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι η Βουλή έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ζητά κύρωση των αποκρατικοποιήσεων, ιδίως σε εταιρίες κοινής ωφέλειας. Η δέσμευση του υπουργού ικανοποίησε το ΠΑΣΟΚ, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου, πλην ενός άρθρου.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο υπουργός, στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά ότι πριν από την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των ανωνύμων εταιριών που αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης ή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις οποίες το ταμείο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του, κατά την κατάρτιση της προκήρυξης ή της πρόσκλησης, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση που προγραμματίζεται και σε κάθε στάδιο ελέγχονται όλοι: οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, όπως τόνισε, σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρίες κοινής ωφέλειας, ώστε να θωρακιστεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ εκτός από μία διάταξη

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο καθώς και για τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να κυρώνει τις αποκρατικοποιήσεις στρατηγικού χαρακτήρα όπως αυτές των εταιριών κοινής ωφέλειας.

Η τοποθέτηση του κ. Κουκουλόπουλου ερμηνεύεται ως προοίμιο υπερψήφισης του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει μόνο τη διάταξη για τους τραπεζοϋπαλλήλους.


Καταψηφίζει τρία άρθρα η ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η ειδική εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, κ. Ξυροτύρη, αφού υπενθύμισε ότι δεν προηγήθηκε διάλογος ούτε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, εξέφρασε τις διαφωνίες του κόμματος για σειρά ρυθμίσεων, όπως η εφαρμογή του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου και για τις εταιρίες κοινής ωφέλειας, οι ρυθμίσεις για το Επικουρικό και την υπαγωγή ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθύμισε ότι η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να προστεθούν ασφαλιστικές δικλίδες, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε. Ως εκ τούτου, η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα άρθρα 2 και 3 του νομοσχεδίου, ούτε και την τροπολογία για το Επικουρικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v