Ανοικτή διαφωνία για διαπραγμάτευση

Τέλος η διαπραγμάτευση, λέει ο πρωθυπουργός. Ατυχής η δήλωση Σαμαρά τονίζει ο Βενιζέλος. «Δεν συμφωνούμε», απαντά η ΔΗΜΑΡ, ψηφίζει «παρών» για αποκρατικοποιήσεις. Οι «διαρροές» στο ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα από Βρυξέλλες.

Ανοικτή διαφωνία για διαπραγμάτευση
Στα όρια η συγκυβέρνηση μετά τη δήλωση Σαμαρά για λήξη της διαπραγμάτευσης. Με μια γραπτή ανακοίνωση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου". Τόνισε μάλιστα ότι πλέον δεν έχουν σημασία τα επιμέρους μέτρα αλλά η λήψη της δόσης γιατί διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χάος...

Η απόφαση Σαμαρά να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν ήταν άσχετη με τα μηνύματα που έλαβε από τις Βρυξέλλες. Οι δανειστές βλέποντας ότι οι συζητήσεις τραβούσαν επί μακρόν, άσκησαν πιέσεις να μπει τέλος στην όλη διαδικασία δεδομένου ότι αύριο κατατίθεται ο προϋπολογισμός, ενώ γίνεται και η συνεδρίαση του eurogroup.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, στις δηλώσεις Βενιζέλου. "Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της συγκεκριμένης δήλωσης του πρωθυπουργού δηλώνοντας ότι «το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup». Πρακτικά ερμηνεύει αυτή τη δήλωση Σαμαρά ως ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και όχι με τους πολιτικούς της προϊσταμένους.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά έσπευσε επίσης να διαφοροποιηθεί, τονίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι "η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της".

Την ίδια στιγμή άρχισαν οι διαρροές στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ καθώς οι κκ. Σκανδαλίδης, Κασσής και Κουτσούκος εμφανίζονται μεταξύ αυτών που δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τα μέτρα. Βουλευτής του κόμματος δήλωσε στο Reuters ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε να ψηφίσει τα μέτρα. "Όλοι οι βουλευτές πλην τεσσάρων συμφώνησαν να στηρίξουν τα μέτρα", τόνισε.

Όλα αυτά ενώ αύριο θα διεξαχθεί κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτό η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει αντίθετη, ενώ και στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον δέκα βουλευτές εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν.

Το διαμορφωμένο σκηνικό επιχείρησε να εκτονώσει ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στην εισήγησή του επί του νομοσχεδίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κύρωσης των αποκρατικοποιήσεων, ιδίως σε εταιρίες κοινής ωφέλειας από τη Βουλή.  

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων η κυβερνητική κρίση οδεύει στην κορύφωση της, αναφορικά με την ψήφιση ή μη του πακέτου των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων.

Με την ανακοίνωση του ο Σαμαράς ζητά μια απάντηση εδώ και τώρα από την ΔΗΜΑΡ, αυξάνοντας μάλιστα το βάρος της πίεσης προς τους βουλευτές της, μιας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν τα μέτρα παρά την αντίδραση για την ανακοίνωση Σαμαρά. 

Κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούσαν ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, όσο και αυτή της ΔΗΜΑΡ αφήνουν ελπίδες για συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Και αυτό γιατί το μεν Μαξίμου επιμένει ότι θα πρέπει κόμματα και βουλευτές να τοποθετηθούν στρατηγικά επί του συνόλου της συμφωνίας και όχι επί μεμονωμένων μέτρων, η δε ΔΗΜΑΡ απορρίπτει μόνο την κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά δικαιώματα.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η κρίση μπορεί να εκτονωθεί, εφόσον βρεθεί τρόπος η ΔΗΜΑΡ να εγκρίνει τη συμφωνία στο σύνολό της καταγράφοντας τη διαφωνία της για τα εργασιακά. Σε διαφορετική περίπτωση η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί μόνο από τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δοκιμάζοντας τις αντοχές της κυβέρνησης δεδομένων των διαφαινόμενων διαρροών.

Το καυτό χρονοδιάγραμμα

Αύριο το πρωί στις 11:00 ο Γ. Στουρνάρας καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί (τελικά) και η ονομαστική ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις στην οποία η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται να ψηφίσει παρόν στα άρθρα με τα οποία διαφωνεί.

Για το νομοσχέδιο με τις διαρθωτικές αλλαγές ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι "όλα θα πάνε μαζί την επόμενη εβδομάδα, γιατί δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα".

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του eurogroup δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις δεδομένου ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εξακολουθούν να μην μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης αλλά και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα, οδηγεί σε νέο eurogroup, που δεν αποκλείεται να γίνει λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στις 12 Νοεμβρίου, ίσως και στις 8 του επόμενου μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση στα εργασιακά μέχρι την επόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.


Η δήλωση Σαμαρά 

"Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό.
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…

Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και -ακόμα χειρότερα- από πολιτική άποψη.

Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά".


Η απάντηση Βενιζέλου

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για λήξη της διαπραγμάτευσης είναι ατυχής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της έως το κρίσιμο Eurogroup. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

"Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου «η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί» και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής.

Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά.

Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας.

Είναι, όμως, προφανές:

- Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

- Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v