Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παύονται προϊστάμενοι εφοριών, τελωνείων, ΣΔΟΕ

Η πρώτη ομάδα δράσεων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα, κατατέθηκε με τροπολογία στη Βουλή. Τι προβλέπεται για προϊστάμενους ΔΟΥ, τελωνείων, ΣΔΟΕ, αναγκαστική είσπραξη εσόδων. Οι αντιδράσεις.

Παύονται προϊστάμενοι εφοριών, τελωνείων, ΣΔΟΕ
Τα πρώτα μέτρα τα οποία αφορούν τόσο προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ενσωματώνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τις βασικές διατάξεις της τροπολογίας:

· Από τη δημοσίευση του νόμου λήγει η θητεία όλων των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, με την απόφαση αυτή παύονται από τα καθήκοντά τους όλοι οι προϊστάμενοι των μεγάλων εφοριών, των τελωνείων με ελεγκτικές αρμοδιότητες αλλά και του ΣΔΟΕ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εναλλαγή των προσώπων που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις της φορολογικής διοίκησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, προβλέπεται ακόμα ότι η ετήσια θητεία των προϊσταμένων αυτών μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές, κατά συνέπεια η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Η αξιολόγησή τους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.

Στην τροπολογία για τις εφορίες αντιδρά το ΠΑΣΟΚ. Κύκλοι της Ιπποκράτους υπογραμμίζουν ότι η τροπολογία κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ ενώ αυτή μεταφέρθηκε στον κ. Μαυραγάνη κατά την συνάντηση με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φ. Σαχινίδη και τον Π. Κουκουλόπουλο.

Η άποψη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα έπρεπε να συντμηθεί ο χρόνος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, ακόμα και στους 3 μήνες, αλλά όχι να αλλάξουν οι προϊστάμενοι των εφοριών, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα.

Ακόμη, όπως προβλέπεται στην τροπολογία:

· Ανοίγει ο δρόμος για τη στελέχωση του νέου Σώματος Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους. Θεωρητικά θα έπρεπε ήδη να είχαν προσληφθεί 2.335 ελεγκτές και όχι 235 όπως ισχύει. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προβλέπεται ότι η στελέχωση του νέου σώματος θα γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές με τουλάχιστον διετή πείρα. Αν υπάρχει διετής πείρα, δεν χρειάζεται και η προβλεπόμενη συνέντευξη.

· Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.

· Καταργείται η εισφορά 4,950 τοις χιλίοις που επιβάλλεται επί των τιμών των καυσίμων και αποδίδεται στο ασφαλιστικό ταμείο των βενζινοπωλών.


* Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v