Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hollande: Θα κάνω τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα

Σε συνέντευξή του σε έξι εφημερίδες, ο Γάλλος πρόεδρος ζητά μέχρι τα τέλη του έτους οριστική λύση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Επιδιώκει στροφή προς την ανάπτυξη.

Hollande: Θα κάνω τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα
Οριστική λύση μέχρι το τέλος του έτους για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ζήτησε ρητά ο Γάλλος πρόεδρος μέσω συνέντευξης που έδωσε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η γαλλική Le Monde, η ισπανική El Pais και η ιταλική La Stampa, την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Στη συνέντευξή του ο Francois Hollande τονίζει την ανάγκη να ρυθμιστεί σύντομα η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρει «έκανε τόσες προσπάθειες», και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας μας εντός του ευρώ.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε σε έναν Έλληνα άνεργο, χωρίς χρήματα, ο Γάλλος πρόεδρος απαντά ότι θα έκανε τα πάντα «για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να έχει στη διάθεσή της τους απαραίτητους πόρους από σήμερα μέχρι και το τέλος της χρονιάς, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν νέοι όροι, πέρα από αυτούς που έχουν γίνει δεκτοί από την κυβέρνηση Σαμαρά».

«Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε μια προοπτική πέρα από την\ λιτότητα», σημειώνει, αναφερόμενος και στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ισπανία, ενώ εκφράζει την άποψη ότι είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί -όπως υποστηρίζει- στη σύνοδο κορυφής στις 28 - 29 του περασμένου Ιουνίου ελήφθησαν καλές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

Όχι μόνο λιτότητα, αλλά και ανάπτυξη

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη, ζητώντας χαρακτηριστικά «μία ανάσα ανάπτυξης», γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική εφαρμογή.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν μπορούμε να καταδικάζουμε «σε ισόβια κάθειρξη έθνη που έχουν ήδη κάνει σημαντικές θυσίες».

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», διαβεβαιώνει, αναφερόμενος στον φόβο έκρηξης της ευρωζώνης, ωστόσο διευκρινίζει ότι τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε αυτό το ευνοϊκότερο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v