Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Μάχη να κλείσει το πακέτο του 2013

Μια θετική δήλωση στο Eurogroup της Δευτέρας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το θέμα να μπει στην ατζέντα.

ΥΠΟΙΚ: Μάχη να κλείσει το πακέτο του 2013
Μια πρώτη θετική δήλωση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το θέμα να μπει στην ατζέντα.

Ενδεικτική των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς είναι η τοποθέτηση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής».

Xαρακτηριστική των προσπαθειών που καταβάλλονται για να κλείσει το πακέτο μέτρων τουλάχιστον για το 2013 πριν το Eurogroup ήταν και η διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με την τρόικα αλλά και η διευρυμένη σύνθεσή της. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00, ενώ από την αίθουσα συσκέψεων του έκτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών πέρασε και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης, παρουσίασαν σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την επιτάχυνση.


Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε τα εξής:

Δύο βήματα πίσω μετρά ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.

Οι περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες θα έφταναν έως το 10%, διευρύνονται στο 20% για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ από τις αγροτικές συντάξεις, οι οποίες είχαν σωθεί με παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών, χάνονται τα δώρα προκειμένου να κλείσει το πακέτο.

Τα δύο αυτά μέτρα διευρύνουν το πακέτο των περικοπών δαπανών το 2013 κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ και τα 7,5 δισ. ευρώ των παρεμβάσεων που περιγράφονται στο προσχέδιο αυξάνονται στα 9 δισ. ευρώ.

Ακόμα και αυτά όμως δεν αρκούν για να υπάρξει συμφωνία και έτσι σήμερα στις 11:00 έχει οριστεί ένα ακόμα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Φιλοδοξία του υπουργείου Οικονομικών είναι έως την Κυριακή να έχει υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των 11,5 συν 3 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να βγει... λευκός καπνός από την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, υπό τη μορφή μιας θετικής δήλωσης του συμβουλίου για την Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup ώστε να συμφωνηθούν και τα prior actions (προαπαιτούμενες ενέργειες), η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και δύσκολα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η απόφαση για τη δόση να ληφθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να υπάρξει εκταμίευση εντός του Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v