Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Δεν θα αφήσω τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι δηλώνει ο Σαμαράς στη σκιά της διαπραγμάτευσης και των γεγονότων στο υπ. Άμυνας. Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα την Τρίτη. Τι θα βρεθεί στην ατζέντα. Οι αντιδράσεις.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Α. Σαμαρά στη σκιά των χθεσινών γεγονότων στο υπουργείο Άμυνας, της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και της ανακοίνωσης για επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι "δεν θα αφήσω τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι", εν όψει και των σχεδιαζόμενων αντιδράσεων. 

"Είναι πολύ θετικό ότι η καγκελάριος δέχτηκε την πρόσκλησή μου να έλθει στην Αθήνα", τόνισε. "Θα την υποδεχθούμε όπως αρμόζει σε ένα ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης και μιας φίλης χώρας, όπως είναι η Γερμανία".

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη, ημέρα της επίσκεψης της καγκελαρίου.






Νωρίτερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ζήτησε στήριξη της Ελλάδας από την ΕΚΤ αλλά και απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
 
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως βλέπει ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με κάποια αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. "Κλειδί είναι η ρευστότητα. Γι' αυτό η επόμενη δόση είναι τόσο σημαντική για εμάς", δήλωσε. Ερωτηθείς για το πόσο καιρό είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς τη δόση, απάντησε: "Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά ο κουμπαράς αδειάζει".


Την Τρίτη στην Αθήνα η Α. Μέρκελ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί η Α. Μέρκελ την Τρίτη για να έχει συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν θέματα διμερών σχέσεων και η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη.

"Είναι ένα ταξίδι που βεβαίως συμβαίνει με φόντο αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, τη μαζική προσαρμογή και τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος Steffen Seibert και συμπλήρωσε: "Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων έχουν επιταχυνθεί με την κυβέρνηση Σαμαρά και θέλουμε αυτό να το στηρίξουμε".

Η Deutsche Well μεταδίδει τις πρώτες αντιδράσεις πολιτικών αναλυτών στην είδηση. Όπως σημειώνουν η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς πραγματοποιείται την επομένη του Eurogroup, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και μερικές εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας, οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις, η επίσκεψη της Ά. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Η ίδια άλλωστε εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική στήριξης της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι είναι απρόβλεπτες και μη διαχειρίσιμες οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Κεδίκογλου: Χαιρόμαστε για την αποδοχή της πρόσκλησης

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Angela Merkel της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις".

Βενιζέλος: Μπορούμε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων

Είναι πολύ σημαντική για τη χώρα η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος.

Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική, πραγματική κατάσταση της χώρας, που βρίσκεται στα όριά της, και να ζητήσουμε, με συγκροτημένο τρόπο, να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο εξόδου από την κρίση, όπως είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζω ότι πυρήνας του πλαισίου αυτού είναι η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης. Μόνο έτσι το πακέτο των μέτρων θα είναι το τελευταίο και μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για την Ελλάδα.

Είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.


ΣΥΡΙΖΑ: Μια ακόμη επίδειξη υποταγής

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: "Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να μην γνωρίζει που πατά και που βρίσκεται. Η μόνη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή της επικοινωνιακής διαχείρισης της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και του εκβιασμού του να δεχτεί και νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο θα είναι μια ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου από μια κυβέρνηση που βουλιάζει από τους αγώνες των εργαζομένων".

Πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν νωρίτερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και κατά συνέπεια δεν τέθηκε εκ των πραγμάτων ζήτημα συνάντησης του Α. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.


Κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία επίσκεψης της Α. Μέρκελ στην Αθήνα. «Έτσι θα υποδεχθούμε τη Μέρκελ», δήλωσε ο κ. Ηλ. Ηλιόπουλος της ΑΔΕΔΥ στο Reuters.

Τα δύο συνδικάτα προκήρυξαν παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στις 13:00 την Τρίτη στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο της Δευτέρας 8/10/2012 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη γερμανική πρεσβεία θα πραγματοποιήσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Σε δηλώσεις της, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε τους πολίτες να υψώσουν το ανάστημά τους, με μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη, εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και εναντίον της κυρίας Μέρκελ που επισκέπτεται την Ελλάδα. "Ο ελληνικός λαός πρέπει να ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες για μεγάλες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Μπλόκο στα μέτρα, αυτό είναι το σύνθημά μας", σημείωσε.

Σκληρή ανακοίνωση για την επίσκεψη της καγκελαρίου εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v