Ταξί:Το 5χίλιαρο περιόρισε τις αιτήσεις αδειών

Μικρό είναι, εν μέσω κρίσης, το ενδιαφέρον για την απόκτηση άδειας για Επιβατικό Δημόσιας Χρήσης (ταξί). Οι νέοι όροι και οι... αναδουλειές μείωσαν το ενδιαφέρον. Μόλις 131 αιτήσεις στην περιφέρεια Αττικής.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ταξί:Το 5χίλιαρο περιόρισε τις αιτήσεις αδειών
Μικρό είναι, εν μέσω κρίσης, το ενδιαφέρον για την απόκτηση άδειας για Επιβατικό Δημόσιας Χρήσης (ταξί).

Οι αυστηροί όροι που θέτει ο νέος νόμος για την απόκτηση άδειας, αλλά και η μείωση του επιβατικού έργου φαίνεται ότι είχαν ως αποτέλεσμα να ξεθωριάσει ένα έως πρόσφατα περιζήτητο επάγγελμα, στο οποίο για να αποκτήσουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν υπέρογκα ποσά για την αγορά μιας άδειας.

Συνολικά, στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, σε υλοποίηση του νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου, κατατέθηκαν 131 αιτήσεις για άδειες Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης.

Οι αιτήσεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι αφορούν την απόκτηση νέας άδειας ταξί (Επιβατικό Δ.Χ.) ή τη μετατροπή υφιστάμενων αδειών ταξί σε οχήματα ειδικής μίσθωσης, δηλαδή άδειες για 6θέσια και 9θέσια επιβατικά οχήματα, και με βάση τον νέο νόμο μπορούν να δρομολογηθούν.

Ο αριθμός των αιτήσεων φαντάζει μικρός, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η αίτηση για την απόκτηση νέας άδειας υποχρεωτικά συνοδεύεται και από εγγυητική επιστολή, ύψους 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η προϋπόθεση αυτή να έχει οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα του πραγματικού από το θεωρητικό ενδιαφέρον.

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2011, όταν ο τότε υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απελευθέρωση του κλάδου και στη χορήγηση νέων αδειών, χωρίς όμως να θέσει όρους και προϋποθέσεις, χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, από όλη τη χώρα είχαν σπεύσει να καταθέσουν αιτήσεις για να αποκτήσουν άδεια ταξί.

Αποτρεπτικά λειτούργησε όχι μόνο η εγγυητική επιστολή αλλά και το ότι με βάση τον νόμο δεν αναμένεται να χορηγηθούν άδειες για απλά ταξί, καθώς ο αριθμός των κυκλοφορούντων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει η περιφέρεια.

Οι αιτήσεις

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Αττικής, ζητήθηκαν:

-39 νέες άδειες ΕΔΧ
-67 νέες άδειες ειδικών μισθώσεων
-12 νέες άδειες ειδικών μισθώσεων ΑμΕΑ
-9 άδειες από μετατροπή υφιστάμενης άδειας ΕΔΧ σε ειδικών μισθώσεων
-4 άδειες από μετατροπή υφιστάμενης άδειας ΕΔΧ σε ειδικών μισθώσεων ΑμΕΑ

Η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων ήταν η 28η Σεπτεμβρίου, ενώ η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη 15η Οκτωβρίου.

Η σχετική απόφαση που θα ορίζει τον συνολικό αριθμό των επιτρεπόμενων ταξί αναμένεται να έχει εκδοθεί ως το τέλος του μήνα από τον περιφερειάρχη Αττικής.

Λειτουργούν περισσότερα ταξί από όσα χρειάζονται

Σχεδόν βέβαιη πάντως θα πρέπει να θεωρείται η απόρριψη των αιτήσεων για την έκδοση νέων αδειών Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης καθώς για την ενιαία έδρα της ηπειρωτικής περιοχής της Περιφέρειας Αττικής ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός οχημάτων ΕΔΧ, που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο, είναι 11.525 περίπου, ενώ ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν είναι μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 13.772.

Ουσιαστικά, δηλαδή, σύμφωνα με τον νομοθέτη, η Περιφέρεια Αττικής έχει περισσότερα ταξί από όσα χρειάζεται για να καλύπτονται οι ανάγκες του κοινού.

Κατ’ εφαρμογήν του νόμου, για πρώτη φορά θα δοθούν άδειες ειδικής μίσθωσης 6θέσεων-9θέσεων ταξί, η οποία αφορά οχήματα επιβατικά που δεν διαθέτουν ταξίμετρο και δεν θα μπορούν να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο, παρά μόνο μετά από ραντεβού και προσυμφωνημένο μίσθωμα.

Οι αιτήσειςγια τις άδειες ειδικής μίσθωσης αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους αφού ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μπορούν να δοθούν περίπου 100 νέες άδειες, εκ των οποίων οι 30 θα αφορούν ειδικά διασκευασμένα οχήματα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Σύμφωνα με τον νόμο, από τις 100 νέες άδειες θα χορηγηθούν στους ενδιαφερομένους, μετά από κλήρωση, όσες απομείνουν, αφού ολοκληρωθεί η μετατροπή ήδη υφιστάμενων αδειών ΕΔΧ σε άδειες ΕΔΧ-ΕΙΔΜΙΣΘ.

Να θυμίσουμε ότι στην Περιφέρεια Αττικής υπάγονται η ενιαία έδρα της Περιφέρειας Αττικής και οι ενιαίες έδρες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων που περιλαμβάνουν τους Δήμους Κυθήρων, Αίγινας, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Πόρου και Σπετσών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v