Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλος με τη λίστα των 36 πολιτικών

Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή της λίστας με τους 36 πολιτικούς. Να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση ζητά η κυβέρνηση. Τα ονόματα και οι φερόμενες ως "ύποπτες" υποθέσεις. Το φάκελο ζητά η Βουλή.

Σάλος με τη λίστα των 36 πολιτικών
Σάλο στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η διαρροή των τουλάχιστον 36 πολιτικών ονομάτων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ για φερόμενες ως ύποπτες υποθέσεις ή εξαιτίας καταγγελιών. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και πολιτικούς αρχηγούς πρώην και νυν, πρώην υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μετά από ημέρες πολιτικής και μηντιακής «κολοκυθιάς» για την ίδια την ύπαρξη της λίστας, γεγονός που προκάλεσε από μόνο του κραδασμούς την ώρα που η χώρα εμπλέκεται σε κρισιμότατες διαπραγματεύσεις, τα ονόματα διέρρευσαν όχι με επίσημη ανακοίνωση των υπηρεσιών ή των πολιτικών τους προϊσταμένων αλλά με δημοσίευμα του zougla.gr. Αμεση ήταν και η αντίδραση αρκετών από τους εμπλεκόμενους.


Ερευνα για τη διαρροή

Για τη διαρροή διατάχθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Η έρευνα θα κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση για να εξεταστεί η τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων και τυχόν παράβαση του απορρήτου. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κ. Αντωνίου.
 
Αμεσα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ζητά η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών», τονίζει σε δήλωσή του Σίμος Κεδίκογλου ζητώντας από τις δικαστικές αρχές να καταλήξουν «όπως άλλωστε επιτάσσει η παραγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα, στο ποιος και από πού έγινε την παράνομη διαρροή εγγράφων. Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται», τονίζει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών και πολιτικός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, Γιώργος Μαυραγάνης, δήλωσε ότι πρέπει να μπει τέλος στις «στις ατέρμονες έρευνες» του ΣΔΟΕ. «Θα προσπαθήσω να βάλω κάποιους κανόνες ώστε να μην αμφισβητείται το πλαίσιο και το κύρος των ερευνών. Έρευνα με αρχή και τέλος ώστε να υπάρχει διαφάνεια», δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης προσθέτοντας ότι όταν κάποιος ερευνάται δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης μιλώντας στο BHMA FM δήλωσε ότι πρέπει «να κρατήσουμε τις καταγγελίες, όχι για να τις βάλουμε στο ερμάρι, αλλά για να αποτελέσουν την αφετηρία βαθιάς εξονυχιστικής έρευνας μέσω της δικαστικής οδού κι όπου υπάρχει υπαιτιότητα, αυτός που είναι υπαίτιος να τιμωρηθεί. Όπου όμως δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει υπαιτιότητα, να μην αφεθεί βορά σ' έναν λαϊκισμό ή σε μια προβολή, η οποία μπορεί να γίνεται καμιά φορά για άλλους λόγους».


Ψάχνει το ΣΔΟΕ

Η ηλεκτρονική εφημερίδα αποκαλύπτει ολόκληρη τη λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργούς) που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και δύο χρόνια.

Σε αυτή περιέχονται μεταξύ άλλων τα ονόματα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη οι οποίοι ενεπλάκησαν πρόσφατα στην υπόθεση Καρούζου. Μάλιστα για τον κ. Βουλγαράκη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν διατάξει το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών τόσο εκείνου όσο και της συζύγου του από τις 18 Ιουλίου 2012.

Επίσης αναφέρεται και το όνομα του αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Νάκου, ο οποίος αιτήθηκε από τον κ. Πεπόνη επίσπευση των ερευνών. Ο κ. Νάκος φέρεται να ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τον Μάρτιο του 2012.

Οι έρευνες και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Σώματος στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους πολιτικούς που ελέγχονται δεν θεωρείται a priori ένοχος και φυσικά έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έκνομη δραστηριότητα.

Η λίστα με τα ονόματα

Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.

Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηνών. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. μετά από καταγγελίες που έφτασαν στην υπηρεσία.

Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.

Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.

Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.

Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.

Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελλοπονήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.

Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στη Δίωξη.

Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.

Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.

Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».

Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξ’ αιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρος, σε διάφορες εταιρίες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.

Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.

Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.

Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.

Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.

Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.

Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.

Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.

Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός

Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.

Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.

Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται μετά από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.

Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.

Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» στους υπό έλεγχο πολιτικούς περιλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί Γ. Ζανιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης καθώς και ο τέως γραμματέας εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός.

Επιστολή Μεϊμαράκη στον Ρουπακιώτη

Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη απέστειλε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζητώντας «από κάθε αρμόδια αρχή να αποστείλει το συντομότερο δυνατόν όλα τα στοιχεία για κοινοβουλευτικά πρόσωπα, που έχει στην διάθεσή της, στη Βουλή».

Την επιστολή υπογραφεί ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης και αποστέλλεται στον αρμόδιο Υπουργό με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα 26 πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ.

«Επειδή με τις επιλεκτικές διαρροές δημιουργείται νοσηρό κλίμα οι βουλευτές μένουν αθωράκιστοι σε οποιονδήποτε θέλει να τους πλήξει προσωπικά ή το Κοινοβούλιο σε μία περίοδο που καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα. Διότι δεν είναι δυνατόν ο καταγγέλλων να κάνει χρήση απόρρητων εγγράφων και να παραμένει ατιμώρητος και ο καταγγελλόμενος να μην έχει πρόσβαση ούτε στον φάκελο», σημείωναν συνεργάτες του προέδρου.


Οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πάνου Καμμένου. Όπως δήλωσε "Είκοσι χρόνια στο δημόσιο βίο της χώρας έχω ενοχλήσει πολλούς. Σκοπεύω να ενοχλήσω ακόμη περισσότερους. Δεν πρόκειται να σιωπήσω ούτε να καταστώ πολιτικός όμηρος". Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι "Δεν έχω κάτι να κρύψω. Όλα είναι δηλωμένα στο 'πόθεν έσχες' και στις υπηρεσίες. Δεν έχω κάτι να φοβάμαι".


Tι απαντά ο Ν. Κωνσταντόπουλος

«Δε θα παίξει κανένας με το όνομά μου. Ειμαι 40 χρόνια στο δρόμο», δήλωσε οργισμένος στον realfm 97,8 ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Ουδέποτε ελέγχομαι. Ουδέποτε κλήθηκα ή έχω εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή με το ΣΔΟΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Απο χθες το βράδυ κινήθηκα...

Στέλνω εξώδικο εις το ΣΔΟΕ και εις το υπουργείο Οικονομικών με κοινοποίηση στο υπουργείο δικαιοσύνης να μου απαντήσουν αν υπάρχει λίστα, από ποιον υπογράφεται και ποιοι είναι οι χειριστές αυτού του εγγράφου».

Βόζενμπεργκ: Δεν έχω εκκρεμότητα με το ΣΔΟΕ

«Δεν ξέρω πραγματικά αν ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου ή αν ζούμε ένα θέατρο της δολιότητας και της αθλιότητας» ανέφερε η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ και σημείωσε ότι «δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχω καμιά απολύτως εκκρεμότητα με το ΣΔΟΕ».

Η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως «μια ανώνυμη καταγγελία φέρεται από το 2010. Είναι δυνατόν εγώ να μην έχω λάβει γνώση, κανείς να μην έχει ζητήσει τα βιβλία μου, κανείς να μην έχει ζητήσει τους λογαριασμούς μου; Τα περιουσιακά μου στοιχεία τα οποία απέκτησα από 30 χρόνια μάχιμη, ανεξάρτητη δικηγορία - ποτέ δεν ήμουν διορισμένη, ποτέ δεν είχα δημόσια θέση - είναι όλα κατατεθειμένα στη Βουλή με κάθε λεπτομέρεια, τόσο εμού όσο και του συζύγου μου, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο».

Καρχιμάκης: Ψάξτε με εδώ και τώρα, δεν έχω ασυλία

«Ψάξτε με εδώ και τώρα, δεν έχω ασυλία» δήλωσε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

«Εχτισα 30 χρόνια το όνομά μου πετραδάκι-πετραδάκι με την εντιμότητά μου, με την καθαρότητά μου, με την σύγκρουσή μου με την αδιαφάνεια και τη φαυλότητα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με σπιλώσει. Εμένα τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι όλα δεδομένα και αποκτημένα με πλήρη διαφάνεια. Θεωρώ ντροπή να με σπιλώνουν άνθρωποι ανώνυμοι, που δεν τολμούν να βάλουν το όνομά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρχιμάκης.

Επιστολή σε Μαυραγάνη από Ν. Κακλαμάνη

Επιστολή στον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, με την οποία απαιτεί και δε ζητά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου», απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση του καταλόγου των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ως πρώτη κίνηση, δημοσιοποιώ την επιστολή μου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει».

Τι απαντά ο Θ. Νάκος

Σε ιδιωτική διαφορά του γιου του Σταύρου με κάτοικο του Βόλου αποδίδει ο Θανάσης Νάκος την αναφορά του ονόματός του στην λίστα του ΣΔΟΕ.

Παράλληλα, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, αρμόδιος για τα πόθεν έσχες, δηλώνει ότι προτίθεται να δεχτεί οποιοδήποτε έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής χωρίς τη συμμετοχή του.

Σ. Σπηλιωτόπουλος: Έχω ζητήσει πλήρη έλεγχο  

Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, σε επιστολή του με αφορμή τα δημοσιεύματα που τον φέρουν ως ελεγχόμενο από το ΣΔΟΕ, ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο ΣΔΟΕ τη 1η Ιουνίου 2010, ζητώντας να ελεγχθεί πλήρως η περιουσιακά του κατάσταση, "για λόγους δεοντολογίας και πολιτικής ηθικής, λόγω ενός τότε συκοφαντικού δημοσιεύματος", όπως αναφέρει.


Ξενογιαννακοπούλου: Η διαδρομή μου υπήρξε κρυστάλλινη

«Η πολιτική μου διαδρομή υπήρξε πάντα διαφανής και κρυστάλλινη, όπως και η περιουσιακή μου κατάσταση», τονίζει η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το όνομα της κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται σε υπόθεση προμήθειας τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ, πριν από 10 χρόνια, το 2002, όταν ήταν γενική γραμματέας Εμπορίου.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή της, η ίδια συμμετείχε ex officio στις διακομματικές επιτροπές.


ΠΑΣΟΚ: Είδηση δεν είναι ποιοι ελέγχονται αλλά το αποτέλεσμα

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το ΣΔΟΕ, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έχει καθήκον να διενεργεί τους προβλεπόμενους από το νόμο ελέγχους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Είδηση δεν μπορεί να είναι ποιοι ελέγχονται, αλλά προφανώς το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί η δημιουργία εντυπώσεων πλήττει ακόμη περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, όταν οι εντυπώσεις αυτές είναι αβάσιμες ή γενικεύονται σε μια ισοπεδωτική λογική.

Έρευνα από έρευνα διαφέρει. Άλλο μια τυπική έρευνα, για να τεθεί στο αρχείο μια ανώνυμη, αόριστη και συκοφαντική επιστολή και άλλο κάτι συγκεκριμένο, επώνυμο, συνοδευόμενο από στοιχεία που το καθιστούν άξιο διερεύνησης.

Καταδικάζουμε τις «διαρροές» - ιδίως όταν αυτές γίνονται σε πολιτικά ύποπτο χρόνο ή αναπαράγουν ήδη γνωστές υποθέσεις - και ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τάχιστα τους ελέγχους.

Πιστεύουμε ότι οι έλεγχοι που αφορούν πολιτικά και γενικότερα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προχωρούν χωρίς καμία χρονοτριβή, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το νόμο 4022/11, που λύνει τα χέρια στις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Υποχρέωση, τέλος, της Δικαιοσύνης είναι να ερευνά κάθε θέμα, όπως προβλέπουν οι δικονομικές διαδικασίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το κύρος κάθε προσώπου, επώνυμου ή ανώνυμου και, κυρίως, το κύρος των δημοκρατικών θεσμών, ανεξαρτήτως προσώπων".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v