Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Asmussen: Η ΕΚΤ απορρίπτει διαγραφή χρέους

Μια συμμετοχή της ΕΚΤ σε πιθανή επαναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση, υπογραμμίζει το μέλος της κεντρικής τράπεζας, J. Asmussen σε συνέντευξή του στη Die Welt.

Asmussen: Η ΕΚΤ απορρίπτει διαγραφή χρέους
Μια συμμετοχή της ΕΚΤ σε πιθανή επαναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση, τονίζει το μέλος της κεντρικής τράπεζας, J. Asmussen σε συνέντευξή του στη Die Welt.

Ο κ. Asmussen υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ απορρίπτει το ενδεχόμενο να διαγράψει ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση κράτους, κάτι που δεν συνάδει με το καταστατικό της κεντρικής τράπεζας. 

"Η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, γιατί θα συνιστούσε κρατική χρηματοδότηση, η οποία απαγορεύεται" αναφέρει στην Die Welt ο κ. Asmussen.

Παράλληλα, σημειώνει ότι πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι "η προτίμηση του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η χώρα πρέπει να το κερδίσει αυτό με το δύσκολο τρόπο".

"Το κλειδί το έχει η Αθήνα" τονίζει.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ελλάδας και των μέτρων για το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού που έχει καταγραφεί από την τρόικα. 

Τέλος, προειδοποιεί ότι ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να κλείσει το κενό, ίσως χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση αν η ανάπτυξη και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι χαμηλότερα από ότι αναμένεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v