Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νάρκες Βενιζέλου - Κουβέλη στην εφεδρεία

Η εφεδρεία στο Δημόσιο ήταν φιάσκο. Δεν θα συναινέσω ξεκαθάρισε ο Κουβέλης. Αντίθετος και ο Βενιζέλος. Λείπουν 3,5-4 δισ. από τα 11,5 δισ. λέει ο Στουρνάρας. Στο ΥΠΟΙΚ αύριο ο Σαμαράς για ενημέρωση. Το σχέδιο για τα ναυπηγεία

Νάρκες Βενιζέλου - Κουβέλη στην εφεδρεία
Η εφεδρεία στο Δημόσιο ήταν φιάσκο και δεν πρόκειται να συναινέσω με ένα φιάσκο, ξεκαθάρισε ο Φ. Κουβέλης μετά την σύσκεψη των τριών αρχηγών. Εντονα ενοχλημένος φαίνεται ο αρχηγός της ΔΗ.ΜΑΡ. για τις δηλώσεις επί του θέματος από το οικονομικό επιτελείο. Αντίθετος σε επαναφορά του θεσμού εμφανίστηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αν Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου "αρνήθηκε" να βάλει ταφόπλακα στο σχέδιο καθώς ερωτηθείς για την εφεδρεία απάντησε "τα κοιτάζουμε όλα πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε.

Το μεσημέρι, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ότι "τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα", καθώς εκκρεμούν μέτρα 3,5 - 4 δισ. ευρώ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο αλλά όχι τις απολύσεις. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος είπε στο Μega πως το μέτρο ετέθη από την κυβέρνηση και η τρόικα αυτή την εβδομάδα το αποτιμά. 


Μετά από αυτές τις εξελίξεις ανακοινώθηκε από τον κ. εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί αύριο στο ΥΠΟΙΚ προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία της των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Βενιζέλος: Εχουμε κακή εμπειρία

"Το θέμα της εφεδρείας το συζητήσαμε. Ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν μια δύσκολη απόφαση και έχουμε κακή εμπειρία από αυτό. Εχω δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και αυτό ισχύει πλήρως", είπε ο κ. Βενιζέλος. 
 
Για το πακέτο των μέτρων ωστόσο θα μιλήσουμε όταν φέρει την πρόταση το υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την συνάντηση των τριών αρχηγών απασχόλησε το θέμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. "Εχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε ανοικτά τα ναυπηγεία. Θα συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθήσαμε προκειμένου να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία, την περιουσία του Δημοσίου και το ελληνικό συμφέρον".

Η πραγματική οικονομία είναι το μεγάλο θέμα. Δεν πρέπει να μιλούμε μόνο για τα χρηματοοικονομικά θέματα, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ενώ στάθηκε (όπως νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας) στην πρόταση του SPD για αλλαγές στην Ευρώπη οι οποίες θα βοηθήσουν και την Ελλάδα.

Κουβέλης: Κατηγορηματικό όχι σε εργασιακή εφεδρεία

Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των ναυπηγείων, τόνισε ο Φ. Κουβέλης μετά την συνάντηση των τριών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο θεσμό της εφεδρείας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος και στέλνει περισσότερο κόσμο στην ανεργία. «Ο θεσμός αυτός όταν εφαρμόστηκε ήταν ένα φιάσκο και δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κεδίκογλου: Ο Σαμαράς αύριο στο ΥΠΟΙΚ

Εγινε εκτεταμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος, ανέφερε, είναι η αναγέννηση του τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός αύριο στις 16.00 θα μεταβεί στο ΥΠΟΙΚ για να έχει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.


Χατζηδάκης: Να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι των ναυπηγείων

Συζητήσαμε για το απίστευτα δύσκολο ζήτημα των ναυπηγείων. Την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, κινδυνεύουμε να κλείσουμε όλα τα ναυπηγεία, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής της κυβέρνησης.

Αποφασίσαμε να περάσουμε στην πράξη. Το πρώτο βήμα είναι να οριστεί συντονιστής υψηλού επιπέδου, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα. Ο συντονιστής θα αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα. Θα έχει αρμοδιότητα να χειριστεί το ζήτημα σε σχέση με την Κομισιόν, την εργοδοσία και τους εργαζομένους. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι των ναυπηγείων , είναι υπόθεση πιο


Σχέδιο δράσης αναλαμβάνει ο Κ. Μουσουρούλης

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο να εμφανίζει μηδενική ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, σημείωσε ο υπουργός ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

Ο υπουργός τόνισε ότι ανέλαβε την ευθύνη ενός σχεδίου δράσης για την ανάταξη της δραστηριότητας αυτής. «Αφορά έναν σχεδιασμό ευρύτερο που θα τεθεί υπόψη των φορέων. Είναι μονόδρομος για να επιστρέψει η δραστηριότητα αυτή στη χώρα».

***Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v