Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "παζλ" του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ

Νέος γύρος διαβουλεύσεων ΥΠΟΙΚ - τρόικας για τα μέτρα, μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Πού υπάρχει συμφωνία, πώς διαφοροποιείται η συνταγή. Τα αγκάθια, το χρονοδιάγραμμα και οι σίγουρες περικοπές.

Το παζλ του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ
Οι διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν. Το μήνυμα στην τρόικα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εστάλη. Οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν την εύρεση άμεσων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκινά σήμερα τον νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα για να κλείσει ο κατάλογος των μέτρων το συντομότερο δυνατό, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για θετική έκθεση, επιμήκυνση και αποδέσμευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης.

Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι. Επί της ουσίας, η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο τελευταίο ραντεβού της περασμένης Κυριακής, πριν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος θέσει το ζήτημα να σπάσει στα δύο το πακέτο μέτρων, με τις επώδυνες δημοσιονομικές περικοπές να μεταφέρονται στη διετία 2015-16, αναλόγως των επιδόσεων ανάπτυξης.

Το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Η συνταγή όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη θα επιδιωχθεί να διαφοροποιηθεί στο μέτρο του δυνατού ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεγάλα αγκάθια για τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών εξοικονομήσεων παραμένουν το πλαφόν στις συντάξεις, οι περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, το ψαλίδι των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ αλλά και η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, όπως άλλωστε και των υπολοίπων του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, που περιλαμβάνονταν στον αρχικό κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων.

Αντίθετα, οι συζητήσεις που έχουν προηγηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέδειξαν συμφωνία στην ανάγκη παρεμβάσεων που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται από αξιόπιστες πηγές.

Τέτοιες θεωρούνται η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου που εφαρμόζεται στον στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, οι δραστικές περικοπές στα εφάπαξ, ιδίως στις περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι ελάμβαναν τη συγκεκριμένη παροχή με λιγότερα από 25 χρόνια εργασιακού βίου ή για ταμεία όπου το εφάπαξ υπερβαίνει το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στο μέτωπο των συντάξεων, στον βαθμό που αυτές δεν αντιστοιχούν στις εισφορές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατάλογος των μέτρων να έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου, οπότε και θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v