Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης ο Βενιζέλος

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους. Υπερ της άμεσης κατάρτισης του σχεδίου περικοπών η κυβέρνηση. Διαφωνεί και ζητά σπάσιμο του πακέτου στα δυο ο Βενιζέλος. Νέο ραντεβού των τριών την Τετάρτη.

Δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης ο Βενιζέλος
Νέο ραντεβού των τριών αρχηγών κλείστηκε για το απόγευμα της Τετάρτης στις 17:00 αλλά η απόσταση που χωρίζει τα δυο κόμματα φαίνεται πως μεγαλώνει. Από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται πως επικρατεί η άποψη ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προκρίνεται η λογική της τμηματικής επιβολής σε δυο δόσεις.

Οι θέσεις Βενιζέλου κατατέθηκαν στην συνάντηση με την τρόικα το μεσημέρι. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στη συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με την Τρόικα τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους».

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να κατέθεσε την πρόταση των δέκα σημείων και να επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί τώρα να πάρει μέτρα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ύφεσης και πως θα πρέπει να σπάσει σε δυο δόσεις το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας το πρωϊ στο ΣΚΑΙ προανήγγειλε ότι τα μέτρα θα παρουσιαστούν εντός Αυγούστου.

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε άτυπη ενημέρωση αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:

α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020, αναφέρουν.

Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δισ. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014.

Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

Οπως συμπληρώνεται, "η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση".

«Είναι επίσης εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση».

Απαντώντας στα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι "η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπεύθυνη στάση της αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στις παραπάνω θέσεις".

Το ραντεβού στου Μαξίμου

Ο νέος κύκλος επαφών με την τρόικα ξεκίνησε την Τρίτη στις 9 το πρωί. Εκτός προγράμματος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν διευκρινίσεις για ορισμένα μέτρα τα οποία έχουν ήδη κλειδώσει. Η συνάντηση έγινε "για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της γραμμής η κυβέρνηση να εξειδικεύσει το πακέτο, εφαρμόζοντας τις ψηφισθείσες υποχρεώσεις της χώρας, και να πετύχει εν συνεχεία μέσω της επιμήκυνσης την κατανομή του στην τετραετία. Ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να δηλώσει αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι «αν βρούμε το άριστο μίγμα των μέτρων θα το ανακοινώσουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v