Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ραντεβού των τριών για το "πακέτο"

Στόχος είναι να ληφθούν δίκαια μέτρα και να μην υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης. Παράταση έως το 2016 για να πετύχει το πρόγραμμα ζήτησε ο Βενιζέλος. Κατ' αρχήν συμφωνία και νέο ραντεβού των "τριών".

Νέο ραντεβού των τριών για το πακέτο
Σε δεύτερη συνάντηση των τριων αρχηγών που θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέριες αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. 

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, είπε ο Σίμος Κεδίκογλου, κάτι που επιβεβαίωσαν Βενιζέλος και Κουβέλης στις δηλώσεις τους. Από την πλευρά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση έως τα τέλη του 2016 στο πρόγραμμα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ αλλά και να μπει η χώρα σε ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και οι παρεμβάσεις να είναι δίκαιες, καθώς δεν αντέχει η κοινωνία, ενώ έθεσε και αυτός θέμα παράτασης του χρόνου προσαρμογής.

Βενιζέλος: Απαιτείται η επιμήκυνση για να πετύχει το πρόγραμμα

Με παράταση του χρόνου προσαρμογής θα πετύχουμε μείωση των ελλειμμάτων και ανάπτυξη. Τα δημοσιονομικά μέτρα των 11,5 δισ. μπορούν να αποδώσουν μόνο έτσι. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι, είπε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε το πρόγραμμα να επεκταθεί χρονικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα αλλά και το επικοινωνιακό πλαίσιο που υπάρχει για την Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να έχουμε διαρκώς δηλώσεις για το εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ». Αυτό λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση και ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όσα πρέπει, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο. Αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει Ιφιγένεια (και μάλλον υπάρχουν) ώστε να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης κάνουν λάθος, είπε χαρακτηριστικά. Η θυσία της Ιφιγένειας θα είναι η αυτοκτονία της Ευρώπης.

Η αντιπολίτευση ποντάρει στην καταστροφή και το αδιέξοδο αλλά έχει ευθύνη για τα όσα γίνονται. Εχει υποχρέωση να βοηθήσει στην αναδιαπραγμάτευση.

Την Δευτέρα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη, είπε ο κ. Βενιζέλος για να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέριες.





Κουβέλης: Τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια

«Δεν έχουμε τελειώσει. Συνεχίζεται η αντιμετώπιση των ζητημάτων. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη αλλά η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει», σημείωσε ο Φ Κουβέλης μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διεκδικούμε την επιμήκυνση και σε αυτό το επίπεδο αναζητούμε την συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, σημείωσε.

Οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν, είπε ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν δίκαια μέτρα. «Υπήρξε κλίμα συνεργασίας», ανέφερε για την συνάντηση.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για τα μέτρα. Βενιζέλος και Κουβέλης πάντως θα συζητήσουν τις προτάσεις με τα επιτελεία τους και θα υπάρξει νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Κεδίκογλου: Εγινε επικοδομητική συζήτηση

Ο Σίμος Κεδίκογλου αμέσως μετά δήλωσε: «Έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση. Όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Όλοι αναζητούν σε αυτήν την διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση. Σας ευχαριστώ».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v