Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για ανακεφαλαιοποίηση

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για ανακεφαλαιοποίηση
Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και η ανάγκη δρομολόγησης των διαδικασιών ώστε σταδιακά, εντός του καλοκαιριού, να αποσαφηνιστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πλευρές συμμερίζονται την ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, εξέλιξη που θα ισορροπούσε ως έναν βαθμό και τη ρευστότητα στην αγορά.

"Παραμένουν σε εκκρεμότητα 6 υπουργικές αποφάσεις και πράξεις του υπουργικού συμβουλίου που πρέπει άμεσα να αποκτήσουν νομοθετική ισχύ ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης", τονίζει τραπεζική πηγή και εξηγεί ότι "τα πρόσθετα κεφάλαια των 25 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών περιλαμβάνονται στην επόμενη δόση, η εκταμίευση της οποίας είναι άμεση συνδεδεμένη με την αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα για την ελληνική οικονομία".

Αρκούν οι όροι

Μπορεί η επόμενη δόση για την Ελλάδα να δοθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το φθινόπωρο, ωστόσο οι οριστικοποίηση των όρων βάσει των οποίων θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να γίνει σύντομα καθώς οποιαδήποτε κίνηση στον τραπεζικό κλάδο εξαρτάται από τους όρους αυτούς.
 
"Εφόσον ξεκαθαριστούν ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης τότε οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να δράσουν εντός και εκτός συνόρων. Θα ξέρουμε τι να λέμε σε τυχόν ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ζωτικής σημασίας για τις εξελίξεις στον κλάδο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕbank αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Emporiki Bank.
 
Ήδη στο παρασκήνιο υπάρχει σημαντική εξέλιξη στις συζητήσεις για εξαγορά του "καλού" κομματιού της ΑΤΕ, όπως επίσης και των εργασιών της Emporiki Bank, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι αναμένουν η κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, είναι πιθανό να υπάρξουν κινήσεις "συγκέντρωσης" και μέχρι το τέλος του έτους, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα επανέλθει σε τροχιά, θα γίνουν και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v