Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαστίγιο και καρότο για την αναδιαπραγμάτευση

Μαστίγιο από Schaeuble και καρότο από Fekter αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και διετή παράταση του χρόνου προσαρμογής.

Μαστίγιο και καρότο για την αναδιαπραγμάτευση
Μαστίγιο από Schaeuble και καρότο από Fekter αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και διετή παράταση του χρόνου προσαρμογής.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει να ζητάει περισσότερη βοήθεια και να κινηθεί γρήγορα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν, σε αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.

Μιλώντας στην Bild am Sonntag, με μια ασυνήθιστα ωμή γλώσσα, ο Schaeuble δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης της από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, όπως φαίνεται και από δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε στα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα.

«Η πιο σημαντική εργασία που έχει ο νέος πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί γρήγορα και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, αντί να ζητά πόσα περισσότερα μπορούν να κάνουν άλλοι για την Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», τόνισε. «Είναι στο χέρι τους να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων. Αυτό θα το πετύχουν μόνο με χειροπιαστές δράσεις και ενέργειες».

Fekter: Διαπραγματεύσιμη η διετής παράταση

Το αίτημα της Ελλάδας για διετή επέκταση του προγράμματος διάσωσης «είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα Oesterreich, η κ. Fekter δήλωσε ότι «συμφωνήθηκε ένας δρόμος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του οποίου οι Έλληνες θα μπορούν μέχρι το 2020 να αυτοχρηματοδοτηθούν, χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ. Αυτή η ουσία του στόχου πρέπει να τηρηθεί και οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν».

«Όμως, το αν αυτός ο στόχος θα μπορούσε να πάρει παράταση για το 2022 αντί του 2020 είναι διαπραγματεύσιμο. Και δικός μας σκοπός είναι η Ελλάδα να έχει πάλι μια ακμάζουσα οικονομία. Η χώρα δεν μπορεί να πεθάνει από τις περικοπές», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v