Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή επίθεση Lagarde σε Ελλάδα

Έχω περισσότερη συμπάθεια για τα παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής που δεν λαμβάνουν αξιοπρεπή μόρφωση παρά για τους Έλληνες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σκληρή επίθεση Lagarde σε Ελλάδα
Έχω περισσότερη συμπάθεια για τα παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής που δεν λαμβάνουν αξιοπρεπή μόρφωση παρά για τους Έλληνες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη Guardian.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι είναι η ώρα της αποπληρωμής για την Ελλάδα και ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο δεν έχει καμία πρόθεση να χαλαρώσει τους όρους στο μνημόνιο.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, η Κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι οι Ελληνες γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα παιδιά τους, εάν αυτά επηρεάζονται από τις περικοπές των δαπανών. "Οι γονείς πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους", σημείωσε. 

Σε ερώτηση εάν είναι δυνατόν να βγάλει από το μυαλό της τις Ελληνίδες μητέρες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μαιευτήρια ή ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, απάντησε: «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός σχολείου σε χωριό του Νίγηρα που κάνουν μαθήματα δύο ώρες την ημέρα, τρεις μαθητές μοιράζονται μία καρέκλα και που θέλουν να έχουν μια εκπαίδευση. Σκέφτομαι αυτούς συνεχώς. Γιατί θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ότι οι άνθρωποι στην Αθήνα».

«Ξέρετε κάτι; Οσον αφορά στην Αθήνα, σκέφτομαι όλους αυτούς που προσπαθούν να φοροδιαφεύγουν συνεχώς. Ολους αυτούς στην Ελλάδα που δεν πληρώνουν φόρους», τονίζει.

Σε ερώτηση για το εάν έχει το μυαλό της και στους Έλληνες που αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς δουλειές και στερούνται δημοσίων υπηρεσιών, σημειώνει: «Τους σκέφτομαι και αυτούς. Πιστεύω ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους συλλογικά, πληρώνοντας τους φόρους τους».

Απαντώντας στο εάν οι ψηφοφόροι σε Ελλάδα και Γαλλία έκαναν λάθος που στήριξαν πολιτικούς που αντιτίθενται στη λιτότητα, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε: "Ποτέ δεν υπάρχει λάθος στις εκλογές γιατί η ψήφος δίνεται με βάση τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις του καθενός που εξασκεί το δημοκρατικό του δικαίωμα".

Σε επισήμανση της δημοσιογράφου ότι οι Γερμανοί το 1933 εξέλεξαν τον Χίτλερ, η Λαγκάρντ σημείωσε: "Κάποιος είπε ότι εάν οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνησή τους, πρέπει να αλλάξεις τους ανθρώπους".

"Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όποτε βλέπεις αλλαγή κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, δεν παρατηρείς σημαντικές αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοζαν οι προκάτοχοί τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα και στη Γαλλία. Αυτό έχει περισσότερη σημασία από τις πολιτικές υποσχέσεις, τις δηλώσεις και τα σλόγκαν που χρησιμοποιούνται στις προεκλογικές καμπάνιες", προσθέτει. 

Η επιχείρηση ανασκευής

Μετά από πολλά μηνύματα στο Facebook και τα "γαλλικά" που άκουσε από χιλιάδες Έλληνες και μη, η κα Λαγκάρντ προχώρησε σε μια ανάρτηση με την οποία ανασκευάζει τις δηλώσεις της. Αναφέρει πως

"Όπως έχω πει πολλές φορές, καταλαβαίνω τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Γι' αυτό, το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας. Σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αυτής έχει να κάνει με το ό,τι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί, ιδιαίτερα οι προνομιούχοι, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο έδωσα έμφαση στην εφημερίδα The Guardian".

Αντιδράσεις και εντός Γαλλίας

Ουδείς εντός της Γαλλίας φαίνεται πρόθυμος να στηρίξει την Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια της για τους Έλληνες.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ χαρακτήρισε «ολίγον γελοιογραφική και σχηματική» την άποψη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. «Την βρίσκω ολίγον σχηματική και γελοιογραφική. Εκτιμώ ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί στην Ελλάδα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του ηγέτη της Αριστεράς στη Γαλλία, Ζαν Λυκ Μελανσόν που χαρακτήρισε «ανάξιες» τις παρατηρήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες και υπογράμμισε ότι εάν έχει πολιτική ηθική θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει από την θέση που κατέχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v