Σαμαράς: Υπάρχουν ελπίδες για συνεργασία

Ζήτησα ισχυρή εντολή για να μην υπάρχει ακυβερνησία. Βλέπετε πού είμαστε τώρα, είπε ο Σαμαράς μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για κυβέρνηση συνεργασίας.

Σαμαράς: Υπάρχουν ελπίδες για συνεργασία
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας διατύπωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ προανήγγειλε ότι οι πρωτοβουλίες ενότητας της κεντροδεξιάς θα οδηγήσουν σε αλλαγές και σε επίπεδο κορυφής.

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «παλεύουμε να υπάρξει κυβέρνηση και ακόμη υπάρχουν ελπίδες γι' αυτό». Σημείωσε δε ότι υπάρχουν δυσκολίες για τη συγκρότηση συνεργασίας καθώς κανένα κόμμα εκτός της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο διακυβέρνησης.

Έκανε μια μακρά ανασκόπηση της τελευταίας διετίας και των συνθηκών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπεραμυνόμενος της στρατηγικής που ακολούθησε. Υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. πρώτη επισήμανε ότι δεν βγαίνει το μνημόνιο και ήταν αυτός που πέτυχε με την επιστολή-δέσμευσή του να γίνει αποδεκτή η επαναδιαπραγμάτευση.

«Σήμερα ακόμη και ο κ. Βενιζέλος δέχεται την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς δέχονται την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα, όντας απροετοίμαστος, χωρίς σχέδιο και με πολλά «μπουμπούκια» στο πρόγραμμά του. «Πρόκειται για μαθητευόμενους μάγους στου Κασίδι το κεφάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τους κινδύνους από τις ατυχείς δηλώσεις Στρατούλη για τις καταθέσεις.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του μνημονίου προκάλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, μεγάλη αβεβαιότητα στην Ελλάδα, και έντονη ανησυχία στο εξωτερικό.

Ταύτιση της Ν.Δ. με την πρόταση Κουβέλη

«Εμείς θέλουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, με δύο προυποθέσεις: παραμονή της χώρας στο ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση στο μνημόνιο. «Αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», τόνισε και συνέχισε ότι την παραμονή της χώρας στο ευρώ την αποδέχονται τέσσερα κόμματα, όπως και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης.

Η εναλλακτική πρότασή μας είναι η συγκρότηση κυβέρνησης Αριστεράς με την ανοχή της Ν.Δ. και μοναδικό σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι υπάρχει ταύτιση με την πρόταση Κουβέλη για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξεπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό, αλαζονεία και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Χαρακτήρισε «λεφτά υπάρχουν νούμερο 2» την υπόσχεση καταγγελίας της σύμβασης και ταυτόχρονης παραμονής στο ευρώ. «Ας πάει στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί», τόνισε.

Κεντροδεξιά ενάντια στον λαϊκισμό του Αντιευρωπαϊκού Αριστερού Μετώπου

Προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο, τονίζοντας ότι θα πέσουν πάνω σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, που περιλαμβάνει όσους θέλουν να μείνει η χώρα στο ευρώ, όμως όχι σαν πειραματόζωο, αλλά ως χώρα που θέλει να λύσει τα προβλήματά της με ανάπτυξη.

Το μέτωπο αυτό θα συγκροτηθεί από δυνάμεις υπευθυνότητας και από το προσκλητήριο και πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να υπάρξει ενότητα σε όλα τα κεντροδεξιά κόμματα. «Ενότητα σε όλα τα κλιμάκια. Στη βάση, σε όλα τα κλιμάκια και στην ΚΟΡΥΦΗ», συμπλήρωσε. 

Η παράταξή μας δεν θα ενωθεί ως φέουδο, ούτε θα πορευτεί ως Κεντροδεξιά ως φέουδο. Βάση θα αποτελέσει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να δοκιμαστούν τα φιλελεύθερα στοιχεία της Ελλάδας. Έκανε δε αρκετές αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο έχει στον πυρήνα του την ανάγκη προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, ανέφερε και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για τα Σκόπια και το Αιγαίο, ενώ αγκαλιάζει τους μετανάστες.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί και ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε αναλυτικά». Χαρακτήρισε, χωρίς να το κατονομάσει, κόμμα τυφλού λαϊκισμού τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v