Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στα έσοδα του Απριλίου

Τις επιδόσεις των δύο -μέχρι πρότινος- μεγάλων κομμάτων φαίνεται να ζήλεψαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία υπέστησαν κάθετη πτώση τον Απρίλιο ακολουθώντας την παράδοση.

Κάθετη πτώση στα έσοδα του Απριλίου
Τις επιδόσεις των δύο -μέχρι πρότινος- μεγάλων κομμάτων φαίνεται να ζήλεψαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία υπέστησαν κάθετη πτώση τον Απρίλιο ακολουθώντας την παράδοση που θέλει ο ελεγκτικός μηχανισμός να χαλαρώνει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οι εισπράξεις να μετατίθενται για μετά τις εκλογές.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Τα έσοδα από ΦΠΑ των ΔΟΥ μειώθηκαν κατά 13,5% και των τελωνείων κατά 12%.

Η σημαντική πτώση που εμφανίζουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη ύφεση και στα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
 
Τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων είναι μειωμένα κατά 13,4%.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους την... τιμή των εσόδων σώζει το χαράτσι της ΔΕΗ και έτσι τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι φόροι στην περιουσία κατέγραψαν θεαματική αύξηση 1.793% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2011, αφού στις αρχές του περασμένου έτους ουδείς φανταζόταν τη φοροεπιδρομή που θα ακολουθούσε.

Στο ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 13,8%, ενώ τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων είναι μειωμένα κατά 3,6%.

Στο μεταξύ, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το τέλος Ιουνίου το νέο σύστημα καταβολής επιστροφών ΦΠΑ, το οποίο θα συντόμευε σημαντικά τις διαδικασίες καταβολής των επιστροφών προς όσους επιχειρηματίες υπέβαλαν από εδώ και πέρα αιτήσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες είναι να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τη ΓΓΠΣ μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, η οποία θα υποδέχεται τις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, θα διαχωρίζει τις αιτήσεις αυτές σε υψηλού και χαμηλού ρίσκου και θα διαμορφώνει τις σχετικές λίστες δικαιούχων για την κατά προτεραιότητα καταβολή των επιστροφών σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει κίνδυνος απάτης σε βάρος του Δημοσίου και τη διενέργεια ελέγχων σε όσες περιπτώσεις θεωρούνται ύποπτες για τη διάπραξη αδικημάτων απάτης και φοροδιαφυγής.

Έτσι, μέχρι νεωτέρας, και συγκεκριμένα μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα, οι επιστροφές ΦΠΑ, ακόμη και για αιτήσεις που υποβάλλονται τώρα, θα καταβάλλονται με το ισχύον σύστημα.

Δηλαδή, η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ μέχρι 30.000 ευρώ, πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο και η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ άνω των 30.000 ευρώ πραγματοποιείται μετά τη διενέργεια προσωρινού ή τακτικού ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v