Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά: Φόβοι για εσωτερική στάση πληρωμών

Τον κώδωνα του κινδύνου για εσωτερική στάση πληρωμών κρούει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο Euro2day. Κάνει λόγο για τον συγκεκριμένο κίνδυνο εξαιτίας της αβεβαιότητας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αγορά: Φόβοι για εσωτερική στάση πληρωμών
Τον κώδωνα του κινδύνου για εσωτερική στάση πληρωμών κρούει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο Euro2day.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου εκτιμά ότι οι Έλληνες δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις -η υποβολή ξεκινά την Τετάρτη 9 Μαΐου-, με αποτέλεσμα να μην εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους τα απαραίτητα έσοδα.

Η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη, ως επακόλουθο των αποτελεσμάτων που έβγαλε η κάλπη της Κυριακής και της αδυναμίας όπως φαίνεται συγκρότησης κυβέρνησης, δεν θα είναι και η μοναδική, με βάση τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ.

Εσωτερική στάση πληρωμών, ομαδικά λουκέτα επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας προβλέπει ο κ. Κορκίδης εάν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι, ανεξάρτητα με τη σύνθεση, το σχήμα, τον χρόνο και τον ρόλο της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, οι 77 κωδικοποιημένες μνημονιακές δράσεις και οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις από τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, για να εισπραχθεί η επόμενη δόση του δανείου των 29 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,2 δισ. ευρώ θα εξυπηρετήσουν ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η αγορά ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλεται και οφείλουν πάση θυσία να σχηματίσουν». «Πριν γίνουν», όπως αναφέρει «τα δύσκολα δυσκολότερα και τα κακά χειρότερα». Η επόμενη λύση είναι οι εκλογές και μέχρι τότε, όπως προβλέπει, θα έχουν βγάλει το κηδειόχαρτο της αγοράς. Για να συμπληρώσει ότι «τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν σοφό, ήταν καταστροφικό. Αυτό ήταν αποτέλεσμα έκτρωμα, δεν ήταν μήνυμα διαμαρτυρίας, ήταν μήνυμα καταστροφής».

Για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα οδηγείται σε σκοτεινά μονοπάτια.

«Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που να μπορεί να δώσει λύσεις στις απαιτήσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία κινείται σε σχοινί έτοιμο να σπάσει», σημείωσε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ δήλωσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος, αλλά όχι αδύνατος, για να συμπληρώσει ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και εγρήγορση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είπε παράλληλα ότι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας έχει τη δυνατότητα να πείσει τους εταίρους και τους δανειστές μας να αλλάξουν πολιτική. Επισήμανε ότι «τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί και αν δεν κινηθούμε τάχιστα μπορεί αργότερα να έχουμε κυβέρνηση, αλλά σε μια παντελώς κατεστραμμένη χώρα».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, το ευκταίο θα ήταν, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, να διαμορφωνόταν μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και τον μεγάλο νικητή των εκλογών - τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση. «Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται εφικτό», σημείωσε. Τόνισε ότι αν «οι διερευνητικές εντολές δεν καταλήξουν σε ένα τέτοιο βιώσιμο σχήμα, τότε η μόνη λύση είναι νέα προσφυγή στις κάλπες. Στόχος να δοθεί η δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα, να δώσει αυτήν τη φορά καθαρή διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο. Να δώσει μία καθαρή, ομοιογενή εντολή στις όποιες δυνάμεις αυτός επιλέξει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v