Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στην… BlackRock σκοντάφτει το bonus

Πώς οι υψηλές προβλέψεις «ροκανίζουν» κέρδη και περιορίζουν το bonus του αναβαλλόμενου φόρου. Τα business plans, το βασικό και το ακραίο σενάριο της BlackRock και η στάση της Τ.τ.Ε. Οι εκτιμήσεις για κέρδη προ προβλέψεων.

Τράπεζες: Στην… BlackRock σκοντάφτει το bonus
Στις υψηλές προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υποχρεούνται να σχηματίσουν την επόμενη τριετία οι τράπεζες, βάσει και της μελέτης της BlackRock, σκοντάφτει το θέμα της αναγνώρισης στα εποπτικά κεφάλαια του αναβαλλόμενου φόρου, στο σύνολό του.

Παρότι οι τράπεζες έκαναν μερική (ΕΤΕ, Πειραιώς) ή συνολική (Alpha, Eurobank) χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας, μειώνοντας τις ζημίες από την ανταλλαγή ομολόγων έως και 20%, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για να προσμετρηθεί το παραπάνω φορολογικό ενεργητικό στα εποπτικά κεφάλαια.

Και αυτό επειδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση των business plans τριετίας, που έχουν καταθέσει οι τράπεζες, και να συνυπολογιστεί αν μετά το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια απομένουν ικανά κέρδη για να καλύψουν τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τα κέρδη δε και οι προβλέψεις τριετίας αποτελούν κρίσιμο μέγεθος καθώς οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να επαναγοραστούν σε ορίζοντα τριών ως πέντε ετών.

Το 2011 οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) εμφάνισαν, αθροιστικά, κέρδη προ προβλέψεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν μη επαναλαμβανόμενα κόστη το ύψος τους ανεβαίνει στα 5 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος η προ προβλέψεων κερδοφορία τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2011, το 2013 θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και πιθανώς να φθάσει τα 5,3 δισ. ευρώ το 2014.

Το σύνολο των μεγάλων τραπεζών δήλωσε στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν τα αποτελέσματα πως οι πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα καλυφθούν σε βάθος τριετίας από τα προ προβλέψεων κέρδη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι προβλέψεις θα… ροκανίσουν τα κέρδη και σε κάποιες περιπτώσεις θα τα μηδενίσουν.

«Η κερδοφορία των τραπεζών και επομένως η φορολογητέα ύλη θα περιοριστεί λόγω των υψηλών προβλέψεων, δεν θα μηδενιστεί όμως τουλάχιστον για όλες τις τράπεζες», δηλώνει στο Euro2day στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι όταν οι προβλέψεις ξεπερνούν το 1% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων εκπίπτουν του φόρου.

Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν προσδιόρισαν με σαφήνεια τις πρόσθετες προβλέψεις, τις οποίες θα πρέπει να σχηματίσουν εντός της επόμενης τριετίας, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της επίπτωσης στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών τους.

Η μόνη που το έπραξε ήταν η Eurobank, η οποία σημείωσε ότι οι πρόσθετες προβλέψεις στο βασικό σενάριο της BlackRock θα ανέλθουν στην τριετία στο 1,5 δισ. ευρώ και στο ακραίο σενάριο στα 3 δισ. ευρώ.

Η Eurobank εμφάνισε προ προβλέψεων κέρδη το 2011 ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Στο βασικό επομένως σενάριο θα καλύψει τις πρόσθετες προβλέψεις σε ενάμιση χρόνο. Στο ακραίο σενάριο, η κάλυψη ανεβαίνει στην τριετία.

Η Eurobank, βέβαια, δεν συνυπολόγισε καθόλου το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία στα κεφάλαιά της, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις της Τ.τ.Ε., σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις μεγάλες τράπεζες.

Εφικτό να προσμετρηθεί μέρος του φορο-bonus στα εποπτικά κεφάλαια

Βάσει των παραπάνω, παράγοντες της αγοράς θεωρούν εφικτό να αναγνωριστεί μέρος μόνο της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια, ώστε να μην προκληθούν αμφιβολίες για το αν είναι ή όχι ανακτήσιμο το φορο-bonus στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι ίδιοι βέβαια σημειώνουν ότι είναι στο χέρι αφενός της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές να διευκολύνει την Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου των τραπεζών να διευρύνουν την κερδοφορία τους μέσω συγχωνεύσεων με υψηλές συνέργειες.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η αξιολόγηση των business plans θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος μήνα και η Τ.τ.Ε. θα ανακοινώσει στις τράπεζες τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι χρειάζονται. Αναφορικά με το φορολογικό bonus, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v