Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη των εκλογών οι τράπεζες

Η μετάθεση των αποφάσεων για ανακεφαλαιοποίηση και η επικίνδυνη προεκλογική παροχολογία. Τράπεζες - ΔΕΚΟ υπόσχονται τα κόμματα! Οι προτάσεις και οι επισφάλειες. Τι λένε οι τραπεζίτες.

Στη δίνη των εκλογών οι τράπεζες
Θύμα της προεκλογικής περιόδου κινδυνεύει να πέσει το τραπεζικό σύστημα καθώς, μετά τη μετάθεση των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση, τις τελευταίες ημέρες, ανακύπτει ένας νέος μεγαλύτερος κίνδυνος: η ανέξοδη παροχολογία των κομμάτων για τους δανειολήπτες.

Την ώρα όπου το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αποφάσισαν να πετάξουν στην επόμενη κυβέρνηση την «καυτή πατάτα» των αποφάσεων ανακεφαλαιοποίησης, ανοίγουν την αυλαία των προεκλογικών υποσχέσεων, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια για ρυθμίσεις δανείων, μειώσεις επιτοκίων και διατήρηση των γραμμών πίστωσης προς τις επιχειρήσεις.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι καλλιεργούν την αίσθηση πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση το Δημόσιο θα μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες τη βούλησή του, προτείνοντας ωμές ή συγκαλυμμένες κρατικές παρεμβάσεις, που παραπέμπουν σε λογική της δεκαετίας του '80.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης ζήτησε πρόσφατα να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προσέλθουν σε προγραμματική σύμβαση με το Δημόσιο, με την οποία να επιβάλλονται μέτρα όπως η παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, η μείωση του επιτοκίου και η παράταση της διάρκειας του δανείου.

Ευθεία κρατική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών προβλέπουν και τα προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της φιλελεύθερης Δεξιάς (Δημοκρατική Συμμαχία, Δράση και Δημιουργία Ξανά).

Ακόμη όμως και τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο ΙΙ και στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., δεν αποφεύγουν τον πειρασμό της υποσχεσιολογίας προς τους δανειολήπτες, καταθέτοντας προτάσεις που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα γίνουν αποδεκτές από την τρόικα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να υπάρχουν κυλιόμενες και συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις δανείων ώστε όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του.

«Κάτι τέτοιο γίνεται ήδη», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί ρυθμίσεις για 800 χιλιάδες δάνεια.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ίδιους, το ΠΑΣΟΚ πιέζει κομψά τις τράπεζες να προχωρήσουν οικειοθελώς σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων, με όρους αντίστοιχους αυτών που εφάρμοσε κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δηλαδή, η ανώτερη μηνιαία παρακράτηση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου μισθού και αν υπάρχουν και άλλες πηγές εισοδήματος το 40%.

Οι τράπεζες αρνούνται να δεχθούν την οριζόντια επιβολή των παραπάνω όρων, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθεί σημαντικά η μέση διάρκεια των δανείων, ξεπερνώντας ακόμη και τον προσδόκιμο μέσο όρο ζωής των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι αντίστοιχης λογικής μέτρα έχουν απορριφθεί στο πρόσφατο παρελθόν από την τρόικα ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θυμίζουν ότι, αν το Δημόσιο επιδιώκει να προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων ελαφρύνοντας το βάρος των νοικοκυριών, θα πρέπει να καταβάλει και το αντίτιμο καλύπτοντας τις ζημίες που θα υποστούν οι τράπεζες.

Παράδειγμα οριζόντιας ρύθμισης είναι και η πρόταση Βενιζέλου περί ακατάσχετου λογαριασμού. Να μην μπορούν, δηλαδή, οι τράπεζες να παρακρατούν από τραπεζικό λογαριασμό δανειολήπτη τη δόση δανείου αν μέσα υπάρχουν λιγότερα από 1.500 ευρώ. Πρόκειται για πρόταση που θίγει κυρίως τράπεζες οι οποίες έχουν χορηγήσει δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους και παρακρατούν τη δόση από τη μηνιαία μισθοδοσία.

Η παροχολογία αυξάνει τις επισφάλειες

Ήδη, πάντως, το γεγονός ότι το θέμα της ρύθμισης των δανείων ανακινείται συνεχώς εδώ και μήνες από όλο το πολιτικό σύστημα οδηγεί, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, σε μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Δημιουργείται μια νέα γενιά μπαταχτσήδων, που συνειδητά δεν εξυπηρετεί τα δάνειά της, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει οριζόντιο κούρεμα υποχρεώσεων για νοικοκυριά, λόγω της συνεχούς ανακίνησης του θέματος από τους πολιτικούς», αναφέρει στο Euro2day διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας.

Το παρασκήνιο για τη μετάθεση της απόφασης ανακεφαλαιοποίησης

Ο ίδιος εκτιμά ότι στη μετάθεση των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση έπαιξε ρόλο και ο φόβος να καταστεί το θέμα αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και εύκολων εντυπώσεων. «Το ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έδειξαν απροθυμία ως προς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, φοβούμενα ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα κατηγορηθούν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι τα δίνουν όλα στις τράπεζες».

Ήδη χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε με επιστολή του στον πρωθυπουργό να παγώσουν οι συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση, εν όψει των εκλογών, σημειώνοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις διασώζουν τους τραπεζίτες.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v